Economie

Megahypotheek voor Beyoncé: rijken jagen op hoger rendement

27 september 2018 16:48 Aangepast: 28 september 2018 09:55

Betaalde je als rijke der aarde eerder nog je huizen contant, tegenwoordig gebeurt dat steeds vaker met 'een ordinaire lening.' Het miljardairsduo Beyoncé en Jay-Z betaalt naar schatting 2 ton aan maandelijkse hypotheeklasten voor een stulpje in Californië. En ze zijn niet de enige.

Het huis dat het koppel vorig jaar voor een slordige 88 miljoen dollar kocht, werd deels gefinancierd met een hypotheek van Goldman Sachs, ter waarde van ruim 52 miljoen dollar en met een (tijdelijk vaste) rente van zo’n 3,4 procent. Een snelle berekening van de Wall Street Journal (WSJ) leert dat de maandlasten al snel boven de 2 ton uitkomen.

Waarom zou je lenen als je zwemt in het geld? Zakenblad Forbes schatte het vermogen van de Carters vorig jaar op meer dan een miljard dollar. Maar door de stijgende huizenprijzen en historisch lage rente wordt het zelfs voor de allerrijksten interessant om een flinke lening aan te gaan.

Super-jumbo-leningen

In Amerika worden het al 'super jumbo loans' genoemd: ze worden gebruikt om geld vrij te maken voor investeringen in andere zaken, met een hoog rendement. "Die investering moet uiteraard meer opleveren dan er aan hypotheekrente wordt betaald", zegt Hans van Os, specialist financieringen bij vermogensbeheerder Van Lanschot.

Hoewel het aandeel megaleningen in het totaal van hypotheken in de VS klein is, noteert de WSJ een toename van hypotheken met een waarde van tussen de 10 en 20 miljoen dollar in de laatste jaren. Van de 233 uitstaande leningen werd 39 procent in de afgelopen twee jaar afgesloten.

Ook in Nederland

Van Os, die zich bezighoudt met bijzondere financieringsprojecten voor Nederlanders met een vermogen van minimaal 10 miljoen euro, is bekend met het fenomeen. "Maar dat het een trend is in Amerika wist ik niet. Het is feitelijk een gewone hypotheek, maar dan voor een hoger bedrag."

Ook in Nederland komen superleningen voor, weet Van Os, maar op zeer kleine schaal. "Als het er tien per jaar zijn, is het veel. En in Nederland is een hypotheek van 10 miljoen al serieus. Er zijn hier ook niet zoveel woningen die in aanmerking komen voor een dergelijke lening."

'Zonde om in eigen huis te stoppen'

Ze worden bijna allemaal voor een termijn van zeker twintig jaar afgesloten. "Een aantal jaar geleden was de gunstige hypotheekrenteaftrek nog een reden om een hypotheek te nemen. Nu vinden mensen het vooral zonde om teveel eigen geld in het huis te stoppen, het levert namelijk niks op behalve woongenot", weet Van Os.

Grote hypotheken worden relatief vaak afgesloten door directeur-grootaandeelhouders die ook nog in hun bedrijf willen investeren. "Zo nu en dan zit er een BN’er tussen, bijvoorbeeld een voetballer", aldus de financieringsspecialist. In alle gevallen gelden de normale regels, en krijgt de afnemer te maken met dezelfde procedures.

Veel risico

Van Os kan dus ook maar maximaal 100 procent van de waarde van het huis financieren, maar doet dat liever niet. "Dan worden de risico’s te groot", zegt hij. "Voor dit type dure woningen is de markt klein. En als de koper zijn hypotheek niet meer kan betalen, is de kans klein dat we het pand voor een redelijke prijs kunnen verkopen."

De belangrijkste reden om een hypotheek te verstrekken is klantenbinding. "We zijn geïnteresseerd in de persoon, niet het object." Vaak doet iemand al langer zaken bij de bank en heeft er veel geld in beheer staan. "Meestal kennen we klanten al jaren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van