Economie

Rekenkamer: subsidieloze windenergie bestaat (nog) niet

27 september 2018 11:01 Aangepast: 27 september 2018 11:33
Een windmolenpark op zee tussen Zandvoort en Noordwijk. Beeld © ANP

Subsidieloze windenergie is nog altijd geen feit. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer vandaag in het rapport 'Focus op kosten windenergie op zee'. Daarmee blijken de claims van minister Wiebes eerder dit jaar voorbarig.

"Een wereldprimeur", noemde minister van Economische Zaken Eric Wiebes in maart het eerste windpark dat zonder subsidie op de Noordzee zou worden gebouwd.

"Door drastisch lagere kosten worden er inmiddels windparken gebouwd zonder subsidie. Zo houden we de energietransitie betaalbaar", schreef Wiebes destijds trots aan de Tweede Kamer.

De Algemene Rekenkamer nuanceert die beweringen vandaag in een rapport. Volgens de Rekenkamer zijn de kosten voor wind op zee inderdaad hard aan het dalen, maar is er voorlopig nog geen sprake van subsidieloze windparken.  

Aansluiting op elektriciteitsnet

Voor de aanleg van de windparken die in 2022 moeten gaan draaien, is inderdaad geen subsidie meer nodig. Alleen exploitanten die geen subsidie meer nodig hadden, konden zich inschrijven.

De crux zit hem in de aansluiting van de windparken op het landelijke elektriciteitsnet. Voor elke twee windparken op zee maakt landelijk netbeheerder TenneT een soort 'stopcontact op zee', schrijft de Rekenkamer. Aan de ene kant worden daarop de windturbines aangesloten, en aan de andere kant het landelijke elektriciteitsnet.

Staatsbedrijf

TenneT is een staatsdeelneming en gebruikt voor die aansluiting gelden uit de Opslag Duurzame Energie, een meerprijs op je energieverbruik. Anders gezegd: zonder subsidie vanuit het Rijk kan je met de op zee subsidieloos opgewekte stroom nog geen lamp aandoen.

De kosten van aansluiting zouden de komende jaren kunnen stijgen, aangezien nieuwe windparken verder uit de kust worden gebouwd. Dat zou kunnen betekenen dat daarvoor zelfs nog meer subsidie nodig is dan nu voorzien.

Ook goed nieuws

Maar de Rekenkamer heeft ook goed nieuws: wind op zee wordt razendsnel goedkoper. In 2013 is afgesproken dat de prijs van windenergie met 40 procent zou moeten dalen. Het lijkt erop dat die ambitie gehaald gaat worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van