Bedrijven

Hema maakt alwéér verlies en omzet daalt

27 september 2018 12:40 Aangepast: 18 oktober 2018 09:48
Beeld © ANP

Hema blijft heel moeizaam draaien. In de maanden mei tot en met juli werd een verlies geleden van 10,2 miljoen euro. Hema klaagt over het mooie zomerweer, waardoor de omzet licht daalde. In Nederland kreeg de omzet een flinke klap.

Hema meldt trots dat het verlies daalde, in dezelfde periode van vorig jaar werd er namelijk nog 29,1 miljoen toegelegd op de bedrijfsvoering. Maar toen maakte Hema nog 20,4 miljoen bijzondere kosten voor het herfinancieren van leningen, zodat gecorrigeerd daarvoor het resultaat vóór belastingen nu zelfs nog wat lager uitvalt dan in de maanden mei tot en met juli van 2017.

Hema maakte jarenlang verlies. In het derde en vierde kwartaal van vorig jaar werd er voor het eerst in vier jaar een winstje gemaakt, maar in 2018 sloeg dat zowel in het eerste als in het tweede kwartaal weer om in een verlies.

Meer winkels

Hema probeert goede sier te maken met het openen van nieuwe winkels en het betreden van nieuwe markten. Zo opent Hema vandaag zelfs een winkel in Abu Dhabi.

Eind juli (Hema heeft een gebroken boekjaar) waren er 753 Hema's, dat is 18 meer dan eind vorig jaar. Maar de omzet daalde in het tweede kwartaal, met 0,5 procent.

Het interieur van de Hema in Abu Dhabi. Het interieur van de Hema in Abu Dhabi.

Omzetdaling Nederland

Dat komt volledig door de Nederlandse winkels. Hier werd maar liefst ruim 7 procent minder afgerekend. Nederland is nog steeds verreweg de belangrijkste markt voor Hema.

Ondanks de expansie van de afgelopen jaren buiten Nederland en België komt nog altijd bijna driekwart van de totale omzet uit ons land. De omzetdaling in Nederland is des te opmerkelijker, omdat er in Nederland zeven winkels meer zijn dan vorig jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Nog steeds verlies: wat doet Hema toch verkeerd?

België, Frankrijk en Duitsland

In België steeg de omzet met 0,5 procent, wat ook al niet overhoudt. Hema is al langer actief in België, het is nog altijd de tweede markt voor Hema en het is goed voor 12 procent van de omzet.

Frankrijk blijft het goed doen, met een omzetgroei van ruim 3 procent. Hier steeg het aantal winkels licht, maar uit Frankrijk komt net 9 procent van de totale omzet.

Ook in Duitsland laat Hema mooie groeicijfers zien: een omzettoename van ruim 40 procent. Maar dat is nog minder dan 2 procent van de totale omzet.

Verkoop mislukt steeds

Hema is al elf jaar in handen van investeerder Lion Capital. Deze wil wel verkopen, maar een paar maanden geleden mislukte dat voor de derde keer. De omzetdaling en het verlies zullen niet helpen. 

Volgens De Telegraaf zou investeerder Core Equity hebben afgezien van de overname omdat er geen deal bereikt kon worden over het aanpassen van de contracten met franchisenemers van het bedrijf. Hema heeft een conflict met franchisenemers over dalende omzetten, de verdeling van de opbrengsten van de webshop en de kosten die franchisenemers moeten betalen. 

In het tweede kwartaal daalde de omzet van franchisenemers met 4,4 procent. Daarmee deden de franchisers het dus minder slecht dan de eigen winkels van Hema.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van