Panama Papers

Hoe werkt dat nou, zo'n belastingparadijs?

04 april 2016 13:04 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Uit de Panama Papers bleek dat een advieskantoor in Panama voor klanten vennootschappen opzet in belastingparadijzen. Hun vermogen wordt gestald op plekken waar ze er weinig belasting over betalen. Hoe gaat dat in zijn werk? Vijf vragen aan belastingparadijsexpert Henk Willem Smits.

1. Wat zijn belastingparadijzen?
"Belastingparadijzen zijn landen waar geheimhouding en heel lage belastingen vaak hand in hand gaan, zodat mensen of bedrijven met een groot vermogen het daar kunnen stallen om minder belasting te betalen. Een paar goede voorbeelden zijn de Kaaimaneilanden, Zwitserland, maar ook Nederland."

2. Hoe gaat belastingontwijking in z'n werk?
"Dat kan op heel veel manieren. Wat veel gebeurt, is belasting ontwijken met spookfacturen. Je richt dan een vennootschap op in Panama via een bedrijf als Mossack Fonseca & Co, zodat niemand ziet dat het van jou is, en je stuurt jezelf vanuit die vennootschap dan facturen. Op die manier sluis je geld door naar Panama zonder dat mensen zien dat je het naar jezelf stuurt. Je betaalt dan dus minder belasting."

"Een andere manier is van belastingontwijking is via transfer pricing​, waarbij de ene dochteronderneming zaken in rekening brengt bij de andere. Nog een methode is de schijnlening. Daarbij leent bijvoorbeeld een Nederlandse vennootschap geld aan een Duitse vennootschap. Die Duitse vennootschap betaalt daar rente over aan de Nederlandse, waardoor het ook belasting ontwijkt."

3. Wat is de rol van Nederland in belastingontwijking?
"Nederland is een soort doorsluisland. In Nederland is dividend van dochterondernemingen vrijgesteld van belasting. Het idee hierachter is dat dubbele belastingheffing wordt voorkomen, zodat bedrijven niet in twee landen belasting hoeven te betalen. Maar bedrijven kunnen via deze constructie belastingvrij geld overmaken naar het buitenland. Een voorbeeld van een bedrijf dat hiervan gebruik maakt is Google: die hadden een dochteronderneming in Nederland. Die dochteronderneming verdiende geld in de vorm van royalty's voor intellectueel eigendom en kon dat belastingvrij overmaken naar Ierland."

4. Maar we wisten toch al dat de rijken belasting ontwijken? 
"Klopt. De groep journalisten die dit onderzoek deed, heeft al eerder onderzoek gedaan naar bedrijven in belastingparadijzen onder de naam Offshore Leaks. Je hebt misschien ook al gehoord van Lux Leaks, een onderzoek naar belastingontwijking via Luxemburg, en van Swiss Leaks, een onderzoek naar spaarrekeningen in Zwitserland. Allemaal gedaan door het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)."

5. Gaat dit consequenties hebben? 
"Geen enkele consequentie. Het stormt heel even en dan gaat het weer over. Ik denk wel dat het voor bepaalde individuen strafrechtelijke gevolgen heeft, maar er verandert verder niets. De belastingparadijzen verdienen ontzettend veel geld en zijn dus afhankelijk van de bedrijven en individuen die hun geld binnen de grenzen stallen. Den Haag zal in ieder geval niet voorop lopen met veranderen. Er zijn te veel belangen."

Veel geld, geen belasting: zo werkt belastingontduiking

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van