Als je zou moeten kiezen tussen een ervaren en meelevende rechter, of een computer die op basis van wetgeving en een hele hoop gerechtelijke uitspraken een oordeel over een delict moest vellen: wie zou je dan kiezen?
"Sorry, maar dat vind ik een hele, hele, hele oninteressante vraag", was het eerlijke (maar ietwat onbeleefde) antwoord van Andrew McAfee. Hij is verbonden aan de prestigieuze Amerikaanse technische universiteit MIT en schrijver van het boek 'The Second Machine Age', waarin hij schrijft een groter vertrouwen te hebben in een computer dan in mensen.
Uit onderzoek is gebleken dat rechters vlak voor hun koffiepauze gevangenen heel anders behandelen, legt hij uit. "Het idee dat de uitspraak van een rechter afhangt van zijn bloedsuikerspiegel, vind ik onbegrijpelijk." Volgens hem hechten we te veel waarde aan het inlevingsvermogen en de expertise van ervaren mensen, waardoor we slechte besluiten nemen.
'Even wennen'
Als voorbeeld noemt McAfee ook de zelfrijdende auto, die hij meer vertrouwt dan zijn eigen rijvaardigheid. Maar voordat we ons volledig aan computers en robots overgeven, is er nog wel een lange weg te gaan, legt hij uit. "De eerste keer dat ik in zo'n zelfsturende wagen zat, besloot de persoon naast mij achter het stuur om zijn handen er vanaf te trekken. Dat was een heel vreemd, ongemakkelijk gevoel, maar het voelde al heel snel normaal."
Ook ziet hij het basisinkomen als iets waar we in de toekomst serieus naar moeten kijken. "Als je in Amerika zegt dat je voor een basisinkomen bent, word je al snel uitgemaakt voor maffe socialist die helemaal van het pad af is. Maar als de technologie meer werk van ons overneemt, moeten we ons afvragen wat we moeten doen voor mensen die achterblijven."
Hele interview
Verslaggever Hella Hueck sprak met McAfee over de impact van digitalisering en robotisering op onze samenleving. In de toekomst kan het werk voor de middenklasse flink onder druk komen te staan, denkt hij, en daarom heeft hij wel oren naar een basisinkomen. Het hele interview met McAfee kijk je hier terug: