Economie

'China is over 12 jaar de grootste economie ter wereld'

26 september 2018 13:56 Aangepast: 26 september 2018 13:56
Chinese consumenten slaan in in een supermarkt Beeld © AFP

China zal in 2030 de grootste economie van de wereld zijn. President Trump zei eerder dit jaar nog dat zijn beleid ervoor zou zorgen dat dat niet zou gebeuren, maar die claim wordt alom in twijfel getrokken.

Analisten van zakenbank HSBC verwachten dat de Chinese economie in 2030 groter zal zijn dan die van de VS. De inschatting is dat het bruto binnenlands product (bbp), alles wat mensen in een land verdienen, van China over twaalf jaar 26 biljoen dollar (22,1 biljoen euro) bedraagt. De Amerikanen zouden het tegen die tijd met 25,2 biljoen dollar moeten doen.

Handelsoorlog

Dat staat in schril contrast met uitlatingen van president Trump in augustus. "Toen ik kwam, gingen we in een zekere richting  waardoor China groter dan ons zou zijn in zeer korte tijd. Dat gaat niet meer gebeuren", aldus Trump.

De agressieve handelspolitiek van de VS zou voor binnenlandse groei moeten zorgen en de groei in China afremmen. De regering-Trump heeft inmiddels importheffingen ingesteld op 200 miljard dollar aan goederen die vanuit China worden geïmporteerd.

Daartegenover staat dat China in gelijke munt heeft terugbetaald, maar voorlopig lijken beide landen daar nog weinig van te voelen als het gaat om economische groei.

Miniatuurvoorbeeld
Meer op RTLZ.nl

Handelsoorlog escaleert: VS en China voeren over en weer nieuwe heffingen in

HSBC staat zeker niet alleen in deze voorspellingen. Eerder al kwam het IMF tot dezelfde conclusie.

Accountantskantoor PriceWaterhouseCoopers deed in februari 2017 ook een gelijkaardige voorspelling. Zij gingen er toen vanuit dat China de VS mogelijk al in 2026 zou overvleugelen.

ECB: VS lijdt onder handelsoorlog, China profiteert

Ook de Europese Centrale Bank deed vandaag nog een duit in het zakje. De ECB voorspelt dat een wereldwijde handelsoorlog de VS wel raakt, maar dat China daar juist baat bij zou hebben.

Dat zou gebeuren in het scenario dat de VS importheffingen van 10 procent oplegt aan alle handelspartners (dus niet alleen China) én de handelspartners vervolgens met gelijke munt terugbetalen.

De ECB verwacht dat in zo'n scenario China de misgelopen exporten naar de VS en de afnemende binnenlandse consumptie ruimschoots goedmaakt. Het idee is dat China meer kan exporteren naar andere landen dan de VS, omdat de VS zelf minder kan exporteren. Met andere woorden: de Chinezen springen in het gat dat de VS achterlaat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van