Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Ierse runderen vaak slecht behandeld: 'Keurmerk stelt niets voor'

15 oktober 2018 06:15 Aangepast: 15 oktober 2018 07:47
Een Ierse boer, die niks met het verhaal te maken heeft, met zijn koeien. Beeld © Getty Images

Bij Iers rundvlees denken we aan grazige weiden waar dromerige runderen rondbanjeren. Maar uit onderzoek dat Wakker Dier liet uitvoeren, komt een ander beeld naar voren. Uit undercoverbeelden in de winter maakte blijkt dat runderen in volle, vuile stallen staan. Verder zouden de dieren zonder verdoving worden onthoornd en gecastreerd.

Nederland is een van de grootste importeurs van het vlees. Dus dat Ierse rundvlees ligt ook bij ons in de schappen. Een doorn in het oog van Wakker Dier, dat wil dat supermarkten helemaal stoppen met de verkoop van Iers rundvlees. Totdat bewezen is dat het dierenwelzijn kan worden gegarandeerd.

'Tot ver aan hun poten in de eigen mest'

Activisten maakten undercoverbeelden op dertien boerderijen. Op de beelden is te zien dat de dieren in volle en vieze stallen staan, vaak op roosters of kale betonnen vloeren. Bij bijna alle onderzochte boerderijen werden misstanden geconstateerd.

"Ze staan tot ver aan hun poten in hun eigen mest. Die mest koekt ook aan vacht aan. Dat was eigenlijk het geval op alle boerderijen", vertelt woordvoerder Valeska Hovener van Wakker Dier.

Nepkeurmerk

Toch heeft het vlees meestal een keurmerk, maar volgens Wakker Dier stelt dat zogenoemde Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme-keurmerk weinig voor. De regels voor het keurmerk op het gebied van diervriendelijkheid zijn miniem.

Ierse koeien staan wel meer maanden per jaar buiten in de wei te grazen dan Nederlandse koeien, geeft Wakker Dier toe. Maar onverdoofd onthoornen is hier verboden.

Iers rundvlees populair

Ierland maakt veel reclame voor zijn rundvleessector. Het staatsbedrijf Bord Bia, dat ook het keurmerk uitgeeft, promoot ook in Nederland Iers rundvlees. Daarin ligt de nadruk op de leefomstandigheden.

Die campagne lijkt succes te hebben, want iedere Nederlander eet jaarlijks ongeveer 2,5 kilo Iers rundvlees, een substantieel deel van de 15,4 kilo rundvlees die we gemiddeld jaarlijks consumeren. De Ierse boeren verdienen daar samen 200 miljoen euro mee.

In welke Nederlandse supermarkten rundvlees ligt uit de onderzochte boerderijen is niet duidelijk, omdat de supermarkten rechtstreeks inkopen bij veemarkten en slachthuizen.

Albert Heijn: 'Niet representatief'

Overigens zijn er bijna 100.000 rundveebedrijven in Ierland. Supermarktketens Albert Heijn en Jumbo geven aan dat geschrokken zijn van de beelden, maar zeggen ook dat het onderzoek niet representatief is voor de grote Ierse rundveesector.

Een woordvoerder van Jumbo laat nog wel weten dat zij in gesprek zijn met de verstrekker van het Ierse keurmerk. “Hierin gaat het onder andere over castratie en de huisvesting zodat het beter leven keurmerk binnen de Ierse standaarden mogelijk kan worden.”

Kleinschalige boerderijen 

"Onze leveranciers hebben dat keurmerk, maar het keurmerk staat niet op onze verpakking. De Ierse sector voldoet op dit moment niet aan criteria voor dierenbescherming", laat een woordvoerder weten.

Albert Heijn geeft aan te kiezen voor Iers rundvlees, omdat het vaak om kleinschalige boerderijen gaat, waar de koeien veel buiten kunnen lopen. "Daarin zien wij voordelen. Bovendien hebben wij goed contact met het beperkte aantal leveranciers waar wij mee werken. "

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore