Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Brexit

Brits kabinet steunt Mays Chequers-plan ondanks storm van kritiek

24 september 2018 20:47 Aangepast: 24 september 2018 21:29
Brexit-minister Dominic Raab. Beeld © Getty

Het Britse kabinet blijft volledig achter het brexitbeleid van premier Theresa May staan, ondanks de groeiende roep binnen haar partij voor een compleet andere onderhandelingsstrategie met de Europese Unie.

Geen enkel kabinetslid is May afgevallen over haar zogenoemde Chequers-plan. Dat staat voor vrijhandel met de EU voor goederen en het vasthouden aan veel EU-regels, maar zonder het huidige vrije verkeer van personen.

Afgelopen week probeerde May de Europese regeringsleiders warm te krijgen voor haar plan, maar keerde ze geïrriteerd en zonder doorbraak terug naar huis. Volgens haar wierp EU-president Donald Tusk het plan van tafel zonder enig alternatief te geven.

Alternatief plan

Maar voorstanders van een 'harde' brexit vinden het plan juist veel te slap. Vandaag kwamen zij met het alternatieve 'Plan A+' dat is opgesteld door de Britse denktank IEA (Institute of Economic Affairs) en wordt gesteund door hardliners uit Mays Conservative Party, alsmede door de opgestapte Britse brexit-onderhandelaar David Davis.

IEA pleit voor een 'agressievere' strategie bij de EU-onderhandelingen en het openen van handelsbesprekingen met landen over de hele wereld. "Mocht er geen overeenkomst komen met de EU kan het VK ervoor kiezen om geen goederen te controleren op de Ierse grens en geen tarieven te hanteren op landbouwgoederen en het MFN-principe [Most-favoured-nation, oftewel het gelijk behandelen van alle handelspartners volgens het WTO-beginsel -red.] toepassen op alle importen en selectief tarieven voor andere goederen verlagen en elimineren", leest het plan.

'Gezonde discussie'

Maar de huidige brexit-minister Dominic Raab blijft tegenover de BBC pleiten voor de huidige strategie. Volgens hem heeft het Britse kabinet 'een goede, gezonde discussie' gehad en blijven alle ministers druk uitoefenen op de huidige kritiekpunten van de EU.

"Natuurlijk respecteren we alle verschillende visies, maar we zullen niet plotseling wanhopig worden en de handdoek in de ring gooien, omdat we tijdens deze onderhandelingen tegenslag hebben gehad", aldus Raab.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van