RTLZ

China breekt alle handelsgesprekken met VS af

22 september 2018 09:05 Aangepast: 22 september 2018 13:33
De Chinese vicepremier Liu He reist niet af naar Washington. Beeld © Getty

China annuleert alle geplande handelsbesprekingen over invoerheffingen met de Verenigde Staten. Het land gaf eerder aan dat het weigert om te onderhandelen vanwege Amerikaanse dreigementen over extra importheffingen.

Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van gesprekken met ingewijden.

De annuleringen zouden een directe reactie zijn op het vasthouden aan het plan om importheffingen in te voeren op 200 miljard dollar aan goederen uit China door de Amerikaanse president Trump. China kondigde al aan dat hierom zelf extra heffingen invoert op Amerikaanse producten met een gezamenlijke importwaarde van 60 miljard dollar.

Vice-premier niet naar Washington

Hoewel het Amerikaanse ministerie van Financiën met een voorstel kwam om verder te praten, heeft China alle gesprekken voor de komende dagen geschrapt. Zo gaat het bezoek van vice-premier Liu He aan Washington van volgende week donderdag en vrijdag niet door en blijft de delegatie die het bezoek zou voorbereiden ook thuis.

De nieuwe Amerikaanse importtarieven worden maandag van kracht. Als het aan Trump ligt blijft het daar niet bij. Hij hintte meermaals op meer heffingen op Chinese goederen. Trump probeert zo een einde te maken aan het Chinese handelsoverschot met de VS. Ook beschuldigt hij China van diefstal van Amerikaans intellectueel eigendom.

'Eenzijdige acties'

De leverde gisteren boze reacties op vanuit China, dat de "eenzijdige acties van Amerika en hun protectionistische handelsbeleid" niet accepteert. Volgens het land kunnen enkel onderhandelingen op gelijkwaardige basis voor een oplossing zorgen. De Chinese onderhandelaars voelen zich tot dusver onder druk gezet.

En zo lang de Amerikanen blijven strooien met dreigementen, weigert het land om nog verder te onderhandelen. "Niets wat de VS heeft gedaan heeft enige indruk van oprechtheid en goede wil gegeven", zei woordvoerder Geng Shuang van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens een nieuwsbriefing op vrijdag. "We hopen dat de Amerikanen maatregelen zullen nemen om hun fouten te corrigeren."

Congresverkiezingen

Verschillende Chinese functionarissen zouden willen wachten met verder onderhandelen tot na 6 november, de dag van de Amerikaanse congresverkiezingen. Zij verwachten dat Trump na de verkiezingen meer bereid zal zijn om een deal te sluiten en zien zijn huidige harde strategie als een manier om binnenlandse kiezers voor zich te winnen.

`