Economie

Expats over belastingverhoging: 'Bedrijven zullen vertrekken'

21 september 2018 18:36 Aangepast: 21 september 2018 18:58
Met de slogan 'Afspraak is afspraak' protesteren expats tegen het verkorten van de expatsubsidie. Beeld © Lingaraj Bharamagoudar

Als het aan het kabinet ligt, hebben expats in Nederland vanaf volgend jaar niet acht, maar nog maar vijf jaar recht op de korting op hun inkomstenbelasting. RTL Z sprak met drie buitenlandse kenniswerkers die hiervan de dupe worden. "Als de regeling verandert, moet ik Nederland verlaten."

Zeven jaar geleden kwam Jessica Piotrowski naar Nederland voor een onderzoeksfunctie bij de Universiteit van Amsterdam. Hoewel de Amerikaanse naar eigen zeggen een goede baan heeft, is ze vanwege dubbele pensioenkosten, een flinke studieschuld in haar thuisland en hoge uitgaven voor haar zieke man toch aangewezen op de expatsubsidie.

Deze 30-procentregel zorgt ervoor dat buitenlandse kenniswerkers zoals Piotrowski de eerste acht jaar dat ze in Nederland werken over de eerste 30 procent van hun salaris geen belasting hoeven te betalen. Met dit voordeeltje hoopt de overheid hoogopgeleide mensen met unieke kwaliteiten aan te trekken.

'Spelregels opeens veranderd'

De regeling lijkt echter ten onder te gaan aan haar eigen succes. Alleen al tussen 2016 en 2017 stegen de kosten met 14 procent tot 968 miljoen euro, blijkt uit een Kamerbrief van staatssecretaris Menno Snel. Voor dit jaar is 955 miljoen euro begroot, maar dit bedrag komt waarschijnlijk boven de miljard euro uit. Daarom wil het kabinet de periode terugbrengen naar vijf jaar.

Piotrowski snapt dat de steeds duurdere regeling de klauwen uitloopt, maar kan maar niet verkroppen dat de maatregel ook geldt voor bestaande gevallen. "Dit is niet eerlijk", stelt ze. "Ik dacht dat ik acht jaar gebruik zou kunnen maken van de regeling, maar nu wijzigt de overheid de spelregels tijdens de wedstrijd."

Om te protesteren tegen de maatregel richtte ze met een paar lotgenoten de stichting United Expats of the Netherlands (UENL) op. Al snel volgde een crowdfundingscampagne om een team van 'zeer slimme (en dure) advocaten' in te schakelen. De benodigde 21.000 euro werd al snel gehaald. De teller staat inmiddels op het dubbele.

Duizend donaties

Een chique advocatenbureau is inmiddels aan het werk gezet om te onderzoeken of het kabinet in zijn recht staat de wetgeving ook voor bestaande gevallen te wijzigen. Dat advies wordt half oktober verwacht, waarna het wordt aangeboden aan Tweede Kamerleden in de hoop hen op andere gedachten te brengen.

Van de totaal 65.000 buitenlandse kenniswerkers heeft UENL contact met zo'n 40.000 mensen, zegt Piotrowski. Daarvan hebben er zo'n duizend de afgelopen twee weken een donatie gedaan. Anderen dragen hun steentje bij met hun verhaal. Op de website 'A Deal is a Deal' staan ruim dertig persoonlijke portretten van expats met de boodschap de regeling niet af te schaffen.

Met een donatie van 1000 euro is Josh Marcus de gulste gever op het crowdfundingsplatform. De Amerikaan is net als zijn landgenoot 'extreem teleurgesteld' in de Nederland overheid, vertelt hij. "De regeling was twee jaar geleden een belangrijke factor om een huis te kopen, het Amerikaanse bedrijf van mijn vrouw op te heffen en voor een lange tijd bij mijn huidige werkgever te blijven."

Miljonairssubsidie

Marcus werkt als chief technology officer bij fotoboekenmaker Albelli en is in die rol verantwoordelijk voor het aantrekken van technisch talent. Hij vreest niet alleen voor zijn eigen toekomst, maar denkt ook dat de versobering van de subsidieregeling het bestaande tekort aan technisch geschoolde mensen alleen maar verergert. "Hierdoor zullen bedrijven Nederland verlaten."

Vooral hoge inkomens profiteren van de subsidieregeling. Van alle 65.000 expats waren in 2016 de 2000 best verdienende buitenlanders goed voor een kwart (221 miljoen) van de totale subsidie, aldus de staatssecretaris. Ruim 200 expats, met name topbestuurders en voetballers, verdienden meer dan een miljoen. Zij hielden gemiddeld 373.000 extra over.

"Als de regeling verandert, kan ik het niet langer veroorloven om in Nederland te wonen."

Dit beeld van miljonairssubsidie steekt Marius Venter. De Zuid-Afrikaan, die als manager werkt bij HPE-dochter Aruba in Eindhoven, kwam ruim vier en een half jaar geleden naar Nederland. De beloofde acht jaar belastingkorting was daarbij een belangrijke reden, zegt hij. "Hiervan konden mijn vrouw en ik de studie van onze dochter betalen. Wij zijn geen miljonairs."

22 procent in salaris op achteruit

In tegenstelling tot EU-burgers betalen internationale studenten het volledige collegegeld zelf. In het geval van Venters dochter komt dat uit op 8000 euro per jaar. Daarbij heeft ze geen recht op een ov-jaarkaart, waardoor ook zelf betaald moet worden voor vervoer.

Als Venter de expatsubsidie vanaf volgend jaar verliest, gaat hij er naar eigen zeggen 22 procent in salaris op achteruit. Om toch zijn dochters studie te betalen, kan hij vervroegd aanspraak maken op het pensioen dat hij in Zuid-Afrika heeft opgebouwd, want teruggaan naar Zuid-Afrika is niet aan de orde. "Desnoods eet ik iedere dag droog brood. Dat heb ik eerder meegemaakt."

Dat geldt niet voor beide Amerikanen. "Ik ben op dit moment mijn kansen aan het verkennen buiten Nederland", aldus Marcus. Assistent-hoogleraar Piotrowski heeft haar keuze al gemaakt, zegt ze met pijn in het hart. "Als de regeling verandert, kan ik het niet langer veroorloven om in Nederland te wonen en ga ik terug naar de VS."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van