Economie

Weinig bereikt op EU-top: Ierse grens blijft heikel brexitpunt

20 september 2018 19:26 Aangepast: 20 september 2018 20:28
De Britse premier Theresa May op de EU-top in Salzburg. Beeld © AFP

Wat betreft brexit is er vandaag weinig bereikt op EU-top in Salzburg. En dat terwijl de tijd dringt. Er zijn nog altijd twee belangrijke meningsverschillen: de grens tussen Noord-Ierland en Ierland en de toekomstige handelsrelatie.

Die grens tussen Noord-Ierland en Ierland ligt extreem gevoelig sinds er in 1998 een eind kwam aan de gewapende strijd in Noord-Ierland. Niemand wil dat er een gesloten grens komt, maar hoe de grens er dan uit moet zien, daar zijn ze nog niet uit.

De Europese Unie wil, net zoals het VK, geen grens op het eiland. Dan krijg je weer gelazer, zo is de vrees, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. De EU stelt daarom voor een uitzondering te maken voor Noord-Ierland.

Soort grens in zee

Het is dan weliswaar uit de unie maar heeft dan nog wel toegang tot de Europese markt voor mensen in Noord-Ierland. Belfast moet dan wel de wetten van Brussel blijven volgen.

En dat gaat London weer te ver, zegt Lambie. "Je krijgt dan verschillen binnen het VK. Een soort grens in de zee tussen Noord-Ierland en de rest van het VK. En dat willen de bexiteers echt nooit." 

Toekomstige handelsrelatie

Naast de grenskwestie speelt de toekomstige handelsrelatie, die van levensbelang is voor bedrijven. Nu hoort het VK bij de douane-unie en de interne markt - met vrij verkeer van personen, (goederen, diensten en kapitaal).

Het voorstel van May behelst wél de goederen, maar verder niets. Maar dat kan niet, vindt EU. Dan trek je de Europese interne markt uit elkaar, is de beredenering. 

Volgens bondskanselier Angela Merkel ligt er nog 'veel werk om de toekomstige handelsrelatievorm te geven'.

May wil dat de EU daarover flexibel is, maar de Britten kunnen niet deel zijn van de interne markt als ze straks niet meer in de interne markt zitten, vindt Merkel. De Franse president Emmanuel Macron vindt dat May 'onaanvaardbare' voorstellen heeft.

Cruciale maanden

De vraag blijft dus of de Britten en de EU het eens kunnen worden. Lambie: "Hier in Salzburg zijn ze weinig opgeschoten, maar de komende maanden zijn cruciaal: om de onzekerheid voor inwoners en bedrijven te voorkomen." 

De EU gaat alles op alles zetten om op de eerstvolgende top op 18 oktober in Brussel met de Britse regering een akkoord over de brexit te bereiken. "Dat is het moment van de waarheid", aldus EU-president Donald Tusk.  

Ook staat er half november nog een extra top gepland. "We hebben afgesproken dat we proberen het in oktober af te sluiten"’, aldus premier Mark Rutte. Hij denkt dat een akkoord mogelijk is. 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Extra brexittop in november: 'Meer hoop, steeds minder tijd'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van