Ga naar de inhoud
Economie

Extra brexittop in november: 'Meer hoop, steeds minder tijd'

EU-president Donald Tusk (L) en brexit-onderhandelaar Michel Barnier. Beeld © ANP

De Europese Unie organiseert midden november een extra bijeenkomst om over de brexit te praten. Dat maakt EU-president Donald Tusk zojuist bekend op een bijeenkomst in Salzburg, waar de Europese leiders praten over migratie, veiligheid en brexit. Er moet dan wel een akkoord liggen om over te praten.

Volgens Tusk gaat het dossier brexit 'een beslissende fase in'. Politiek verslaggever Fons Lambie laat weten dat Tusk een paar positieve woorden had voor de voorstellen die premier May van het Verenigd Koninkrijk heeft gedaan. Zo vond Tusk het positief dat de Britten goede samenwerking zoeken als het gaat om veiligheid, maar hij realiseert zich ook dat er nog verder onderhandeld moet worden over de Ierse grens. 

Douane
Lees ook:
Douane waarschuwt bedrijven: voorbereiding op brexit moet beter, anders chaos

'Meer hoop, minder tijd' 

Maar Tusk waarschuwde ook. "Er is meer hoop, maar steeds minder tijd", zegt hij. De originele deadline voor de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie om tot een deal te komen lag in oktober.

De Britse brexitminister Raab en EU-onderhandelaar Barnier zeiden eind augustus al dat daarvoor een stuk intensiever onderhandeld moet worden. Verschillende diplomaten lieten daarop weten dat ze niet denken dat de onderhandelingen voor de reguliere EU-top in oktober afgerond zullen zijn.

Met het organiseren van de extra bijeenkomst in november hebben de onderhandelaars iets meer ademruimte om te komen tot een goede deal. "Het spel is op de wagen", zegt RTL-verslaggever Lambie. "Eerst waren vooral ambtenaren bezig met de brexit, nu wordt het nog meer een onderwerp voor politici."

"Het is nu aan de Europese regeringsleiders om te zorgen dat ze de komende maanden niet te verdeeld raken, met brexit dat steeds dichterbij komt", zegt Lambie. Hij wijst er daarbij op dat landen die veel te maken hebben met het Verenigd Koninkrijk, zoals Nederland, zich steeds drukker beginnen te maken over de mogelijke gevolgen van brexit.

Chaos,
Lees ook:
Chaos, files en veel papierwerk: dit gebeurt er bij geen brexitdeal