Economie

Morgen staking bij PostNL: geen post in delen van het land

19 september 2018 13:33 Aangepast: 19 september 2018 15:32
Een sorteercentrum van PostNL. Beeld © ANP

In delen van het land hoef je morgen niet op de postbode van PostNL te wachten. Vakbond FNV heeft een staking afgekondigd die 24 uur duurt.

Het personeel verzet zich tegen een omstreden maatregel die PostNL heeft voorgesteld: het invoeren van de combibundel. Dat betekent dat postbezorgers zelf op straat de post moeten gaan sorteren.

Sorteren op straat

Nu is het zo dat de post keurig wordt gesorteerd op huisnummer en straat, voordat de postbode gaat bezorgen. Straks krijgen bezorgers twee verschillende bundels. Eén voor kleine brieven één voor grote brieven. Aan de deur moet dan iedere keer worden gekeken of er in het andere pakket ook nog een brief zit voor dat huis, legt Ger Deleij van FNV uit.

Nu gebeurt het sorteren nog door voorbereiders in de sorteercentra. "Het is een platte bezuiniging, ten koste van de bezorgers", zegt Ger Deleij van FNV. Bovendien zouden er 500 postvoorbereiders in de sorteercentra hun baan verliezen.

De postbezorgers krijgen ook niet meer betaald, terwijl ze wel meer werk moeten gaan doen. Ook dat schiet de bond in het verkeerde keelgat.

Amsterdam, Den Bosch en Arnhem (deels) zonder post

Hoeveel mensen er precies gaan staken en waar de brieven dus niet zullen worden bezorgd is niet duidelijk. Volgens FNV zal de post in Amsterdam, Den Bosch en Arnhem helemaal stilliggen. Daar worden de sorteercentra platgelegd.

Volgens PostNL is het effect op de postbezorging nog niet te voorspellen. Wel geeft het postbedrijf al aan niet naar de rechter te zullen stappen om de staking te laten verbieden. Tegelijkertijd is PostNL ook niet van plan om toe te geven aan de stakers: de combibundel wordt hoe dan ook ingevoerd, laat een woordvoerder weten.

Buiten de steden

Of je in andere plaatsen post ontvangt hangt ervan af of jouw postbezorger wel of niet meedoet aan de actie. Kleine pakketjes die met de briefpost meegaan worden ook niet bezorgd, als je in een stakingsgebied woont.

Grotere pakketten worden wel gewoon bezorgd. Maar Deleij waarschuwt dat ook de pakketbezorgers morren. "Mensen lopen zich te pletter daar. We horen veel geluiden dat dit niet langer gaat zo. Er staan nog 350 vacatures open. PostNL moet gewoon meer gaan betalen", zegt de FNV'er.

Rouwkaarten en medische post worden wel overal bezorgd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van