Nederland bereidt zich voor op chaos en problemen bij het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt rekening met een no deal-scenario en zoekt naar 'wisselende coalities' met andere landen.
Dat staat te lezen in de Prinsjesdagstukken die vanmiddag zijn gepubliceerd. De regering doet de brexitvoorbereidingen onder het motto 'prepare for the worst, hope for the best'.
Cliff edge
Den Haag houdt er rekening mee dat er helemaal geen deal wordt gesloten met Groot-Brittannië, waarmee de kans op een chaotisch 'cliff edge' scenario toeneemt, schat het kabinet in. In zo'n scenario gelden wel de regels van de wereldhandelsorganisatie, maar geen EU-regels meer.
We komen dan in een situatie terecht waarin het bijvoorbeeld niet duidelijk is of contracten die zijn opgesteld onder EU-regels nog gewaarborgd zijn. Volgens de Britse Centrale Bank gaat het alleen al om 96 biljoen pond aan derivatencontracten internationaal. Daar zijn nog geen handelscontracten en dergelijke in meegeteld.
De brexit is een risico voor de groei van de Nederlandse economie, benoemt de regering verder in de stukken. Het CPB heeft al eerder becijferd dat Nederland 1 à 2 procent van het bbp kan verliezen door het vertrek van de Britten en dat kan weer leiden tot een vertraging in onze vooruitgang.
Coalities
Door de brexit is het belangrijker geworden om eensgezind te blijven in de EU, schrijft het kabinet. Alleen op die manier zou Nederland zijn stevige rol in de wereldeconomie kunnen behouden.
Nederland wil die eensgezindheid bereiken door verschillende coalities aan te gaan met andere Europese landen. Zo wordt de relatie van Duitsland, Frankrijk en de Benelux aangehaald.