De rijksbegroting voor 2019 moet Nederland 'sterker, veiliger en welvarender' maken, aldus minister van Financiën Wopke Hoekstra. Maar wat verandert er nu precies, en wat ga je daarvan merken? RTL Z zet de belangrijkste veranderingen voor je op een rij.
Koopkracht: meer te besteden
Prinsjesdag betekent dit jaar goed nieuws voor de meeste mensen. 'We' gaan erop vooruit, gemiddeld zo'n 1,5 procent. Dat komt vooral door de aantrekkende economie, waar 'iedereen van moet meeprofiteren'. Zo'n 300.000 Nederlanders doen dat niet, vooral mensen met een laag inkomen.
Enkele maatregelen die volgend jaar worden doorgevoerd:
- Paren krijgen een verhoging van de zorgtoeslag van 95 euro.
- De btw gaat van 6 naar 9 procent, waardoor boodschappen dus duurder worden.
Een doorsnee gezin van twee ouders, een kind van 10 en een kind van 4 jaar is volgens het Nibud nu zo'n 20,84 euro per dag kwijt aan voeding. Straks zal dat 21,43 euro zijn. 59 cent meer per dag, op jaarbasis 215 euro aan extra kosten. - Zorgpremie gaat een tientje omhoog.
Ouders met kinderen
De koning nam vijf keer het woord 'kinderen' in de mond, tijdens de Troonrede. Voor ouders geldt onder meer het volgende:
- Gezinnen met twee kinderen op de basisschool krijgen 150 euro extra kinderbijslag per jaar.
- De kinderopvangtoeslag gaat omhoog.
- Vaderschapsverlof wordt uitgebreid van twee dagen naar zes weken.

Ondernemers hekelen kabinetsplannen
De belangengroepen voor het midden- en kleinbedrijf zijn zeer kritisch op de kabinetsplannen voor volgend jaar. Ze hekelen onder meer de afschaffing van de dividendbelasting. Hans Biesheuvel (Ondernemend Nederland) meent dat 'het midden- en kleinbedrijf daar voor opdraait.'
Dit verandert er onder meer voor ondernemers:
- De btw gaat omhoog, producten worden dus duurder.
- Het belastingtarief in box 2 (belasting op opgepotte winst) gaat omhoog.
- Vennootschapsbelasting gaat omlaag, maar minder dan verwacht.
- Bedrijfsuitjes regelen wordt makkelijker.
Dividendbelasting: Hoekstra past slimme truc toe
De afschaffing van de dividendbelasting gaat door, maar daarvoor komt geen apart wetsvoorstel. De afschaffing wordt geregeld in een wet die veel meer omvat dan alleen de zeer omstreden maatregel. Een praktijk waar minister van Financiën Hoekstra als Eerste Kamerlid mordicus tegen was.
Schenk- en erfbelasting: 352 miljoen lager
Het staat weggemoffeld in een bijlage bij de Prinsjesdagstukken, maar het staat er wel zwart op wit: opnieuw vallen de inkomsten bij de inning van de schenk- en erfbelasting tegen. De inkomsten voor dit jaar zullen waarschijnlijk 352 miljoen euro lager uitpakken.
De schenk- en erfbelasting is al bijna twee jaar een drama, nadat er in 2017 een nieuw systeem in het leven werd geroepen dat niet bleek te werken.

Huizenmarkt: weinig nieuws
De bouwsector moet aan de slag, want tot 2025 moeten er jaarlijks 75.000 nieuwe huizen opgeleverd worden. Ook moet de middenhuur een slinger krijgen, want er is een groot tekort aan huurhuizen met een huurprijs tussen de 700 en 1000 euro per maand. De hypotheekrenteaftrek gaat volgend jaar verder omlaag.
Koningshuis: klein miljoen extra
'Iedereen moet meeprofiteren', dus ook de koning. Zijn toelage stijgt met 24.000 euro. Dat is 2,7 procent meer dan vorig jaar, toen hij nog 902.000 euro kreeg. In totaal krijgen de Oranjes er ongeveer een miljoen euro bij.