Economie

Handelsoorlog escaleert: VS en China voeren over en weer nieuwe heffingen in

18 september 2018 07:09 Aangepast: 18 september 2018 10:52
Maandag maakt Trump de maatregel officieel bekend. Beeld © AFP

De handelsoorlog tussen China en de VS is verder geëscaleerd. De nieuwe importheffingen van de VS op 200 miljard dollar aan Chinese goederen gaan maandag van kracht. China accepteert dit niet en slaat terug.

Volgens de Chinese regering kan het niet anders dan nieuwe importheffingen invoeren op Amerikaanse producten. "China accepteert deze eenzijdige acties van Amerika en hun protectionistische handelsbeleid niet", tekent persbureau Bloomberg op uit de mond van een woordvoerder van de Chinese regering. 

Peking hoopt dat Washington de negatieve gevolgen van de nieuwe heffingen inziet. Alleen onderhandelingen op gelijkwaardige basis kunnen een oplossing bieden voor de handelsoorlog, aldus China.

Van 10 naar 25 procent

De Amerikanen maakten vannacht bekend tarieven te hanteren van 10 procent voor producten die van China naar de VS worden verscheept. Voor het eind van dit jaar wordt deze heffing verhoogd naar 25 procent, zo maakte de Amerikaanse president Donald Trump vannacht bekend. 

Op die manier hebben Amerikaanse bedrijven iets meer de tijd om hun toelevering aan te passen.

Trump dreigt met meer sancties

Amerikaanse media spreken van 'the big one' en 'escalatie van de handelsoorlog'. Hoe Trump reageert op de woorden van China, is nog niet bekend. Eerder waarschuwde hij het land dat mocht het aan tegenmaatregelen denken, er meer sancties volgen.

"We zullen dan onmiddellijk doorgaan met fase drie, wat neerkomt op tarieven over ongeveer 267 miljard dollar aan extra invoer", aldus de president in een verklaring. Eerder deze maand liet hij al weten dat dit pakket 'heel snel' kan worden uitgerold.

Washington voerde eerder al tarieven in op 50 miljard dollar aan Chinese producten. China heeft op zijn beurt ook heffingen ingesteld op producten uit de VS. Vorige maand voerden beide landen gesprekken over hun handelsoorlog, maar dat leidde niet tot een doorbraak. 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Trump: als Apple last heeft van heffingen moet het in VS produceren

Smartwatches van Apple van lijst af

De lijst met goederen waarvoor de tarieven gelden is aangepast ten opzichte van eerdere berichten. Zo zijn smartwatches van Apple en Fitbit van de lijst geschrapt, alsook andere consumentenproducten, waaronder fietshelmen en autozitjes voor kinderen.

Apple waarschuwde onlangs dat producten flink duurder worden als Trump de heffingen daadwerkelijk zou opleggen. Dat geldt overigens voor meer producten. De vrees is dat fabrikanten extra kosten doorbereken aan de klant. De Amerikaanse president had overigens geen boodschap aan de klacht van Apple.

Tegenmaatregelen China

De Chinese vicepremier Liu He zou volgende week naar Washington afreizen om te praten over het handelsconflict maar zou deze reis volgens de South China Morning Post cancelen. De Chinese regering komt vandaag bijeen om te overleggen over de nieuwe invoerheffingen.

China had eerder aangekondigd dat het land als tegenmaatregel importheffingen zal invoeren voor in totaal 60 miljard dollar aan Amerikaanse producten. Die zullen moeten gaan gelden voor onder meer vloeibaar gemaakt aardgas, bepaalde vliegtuigmodellen, halfgeleiders, rundvlees en condooms.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Amerikaanse bedrijven in China klagen: 'Hard geraakt door handelsoorlog'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van