Ga naar de inhoud
Economie

Grote Britse aandeelhouder wil tegen verhuizing Unilever stemmen

Het Britse kantoor van Unilever in hartje Londen. Beeld © AFP

Aviva, een grote Britse aandeelhouder van Unilever, wil tegen de verhuizing van het hoofdkantoor van Londen naar Rotterdam stemmen. Het roept andere institutionele beleggers op hetzelfde te doen.

Volgens de vermogensbeheertak van verzekeraar Aviva kan de verhuizing van het hoofdkantoor naar Rotterdam ertoe leiden dat het aandelen Unilever zal moeten verkopen. Dat zegt hoofd aandeleninvesteringen David Cumming van Aviva Investors tegen zakenkrant Financial Times.

Aviva heeft ongeveer 1,4 procent van de Britse aandelen Unilever in handen. Daarmee is het de op acht na grootste houder van Britse aandelen. Cumming stelt dat de verhuizing geen waarde voor hen toevoegt en dat een grote onderneming uit de beursindex komt te vervallen. "We zien geen enkele rechtvaardiging voor de stap.''

Unilever
Zie ook:
Unilever dumpt Londen en kiest Rotterdam voor hoofdkantoor

Hij roept andere institutionele beleggers op om ook tegen de verhuizing naar Rotterdam te stemmen. Die stemming zal plaatsvinden op de komende aandeelhoudersvergadering van 26 oktober in Londen.

Op die vergadering moet minstens 75 procent vóór stemmen. Een dag eerder is er een vergadering voor Nederlandse aandeelhouders, waar minstens 50 procent moet instemmen met de verhuizing.

Overigens laten ook andere grote aandeelhouders van Unilever laten zich kritisch uit over de verhuisplannen. Zo stelde Nick Train, medeoprichter van aandeelhouder Lindsell Train, ook dat de stap tot geforceerde verkopen kan leiden en Britse aandeelhouders met extra belastingrisico's in Nederland opzadelt. Lindsell Train had in juli 2,5 procent van de aandelen Unilever.

Nog maar één aandeel Unilever

De stemming hangt samen met de versimpeling van de aandeelhoudersstructuur die Unilever wil doorvoeren. Nu nog zijn er nog twee hoofdkantoren: één in Rotterdam en één in Londen, maar Unilever wil voortaan nog maar één hoofdkantoor hebben en het heeft de keuze gemaakt voor Nederland.

Onderdeel van de versimpeling van de aandeelhoudersstructuur is ook dat er nog maar één soort aandeel Unilever zal zijn: een Nederlandse NV. Beleggers die nu nog aandelen hebben in het Britse Unilever PLC zullen daarvoor aandelen krijgen in het Nederlandse Unilever NV.

Dat aandeel zal weliswaar genoteerd zijn in zowel Amsterdam, als in Londen en New York, maar de hoofdnotering zal in Amsterdam zijn. Unilever zal daarom uit de Britse FTSE aandelenindex vallen.

Index

Zo'n opname in een index is belangrijk, omdat sommige beleggers een index 'volgen'. Die indexbeleggers kijken dan naar de samenstelling van zo'n aandelenindex om te bepalen welk deel van hun vermogen ze stoppen in welke aandelen.

Als een bepaald aandeel niet meer in een index zit, dan zullen die indexbeleggers dat aandeel ook niet meer willen hebben, is de gedachte. Zij zullen die aandelen, in dit geval die van het Britse Unilever PLC, verkopen en dat zal dan de koers drukken.

"Alleen Britse beleggers klagen, ingegeven door nationalistische gevoelen."

Effect zal 'maar tijdelijk zijn'

Maar eerder zeiden analist Corné van Zeijl van Actiam en RTL Z-beurscommentator Hans de Geus dat ze niet zo somber zijn. Volgens Van Zeijl zijn het alleen 'de Britse beleggers die klagen, ingegeven door nationalistische gevoelens'.

"Het is al bekend dat Unilever uit de FTSE valt, en als er al een effect is, dan is dat dus al geweest. Een eventueel effect zal ook maar tijdelijk zijn", aldus Van Zeijl.

Volgens hem kijken beleggers ook of een beursfonds duur of goedkoop is in vergelijking met branchegenoten. Dus als, bijvoorbeeld, Nestlé op een gegeven moment relatief duur is, dan zullen beleggers juist Unilever gaan kopen, zegt Van Zeijl.

Brexit

Verder denkt hij dat als Unilever een Brits bedrijf zou zijn geworden, het effect veel groter zou zijn, 'want dan zou Unilever uit de Eurostoxx 50 index vallen'. Dat is een veel bredere index, waarin bedrijven uit de hele eurozone zitten, in plaats van alleen uit Groot-Brittannië.

Alleen Britse beleggers kijken naar de FTSE-index en met de brexit wordt die index minder belangrijk, aldus Van Zeijl.

Ook beurscommentator Hans de Geus zei eerder al het onzin te vinden dat als Unilever niet meer in de FTSE-index zou zitten, de koers eronder zou lijden. "Wie heeft er nu de FTSE-index als maatstaf, ik kan mij niet voorstellen dat die belangrijker is dan de Eurostoxx 50 index", zegt hij. 

Dividendbelasting

Rond de verhuizing van Unilever naar Rotterdam speelt ook de discussie omtrent de afschaffing van de dividendbelasting in Nederland. Een van de argumenten die door het kabinet Rutte altijd wordt aangevoerd om de dividendbelasting af te schaffen is het behouden van grote multinationals voor Nederland.

Unilever besloot pas nadat het kabinet Rutte de dividendbelasting afschafte dat het nieuwe hoofdkantoor in Rotterdam komt. Mocht de afschaffing van de dividendbelasting in Nederland niet doorgaan, dan heeft Unilever al een plan B klaar liggen.