Economie

DNB-topman Knot: banken blijven aanzienlijke risico's nemen

15 september 2018 08:43 Aangepast: 15 september 2018 12:56
Klaas Knot, President van de Nederlandsche Bank (DNB), in gesprek met de pers. Beeld © ANP

Meerdere Nederlandse banken nemen nog altijd aanzienlijke risico's om beleggers tevreden te stellen. Dat zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank tegen Het Financieele Dagblad.

Die jacht op rendement is volgens Knot een potentieel gevaar. In zijn ogen moeten rendementen van banken begrensd worden, zodat de risico's kunnen worden beperkt.

Om welke banken het precies gaat, wil hij niet zeggen. Duidelijk is wel dat ABN Amro, ING, NIBC en BNG rendementen boven de 10 procent boeken, meldt de krant.

Knot stelt dat beleggers en analisten voor de crisis 'volstrekt onredelijke rendementseisen' hadden voor banken. "Wie toen 15 procent haalde, kreeg kritiek omdat concurrenten 20 procent beloofden. Zo joegen ze elkaar aan tot het nemen van overdreven risico’s", zegt Knot tegen FD.

Strengere eisen helpen niet

Na de crisis kreeg het bankwezen te maken met strengere kapitaaleisen en meer regulatie. Desalniettemin ziet de DNB-president dat banken risico's blijven nemen zodat zij hun beleggers hoge, dubbelcijferige rendementen kunnen beloven. Die kunnen volgens hem enkel waar worden gemaakt door het nemen van 'aanzienlijke risico's'.

De toezichthouder zegt in actie te zijn gekomen. Knot: "Wij kunnen onderzoeken waar die risico’s precies zitten en hoe ze beheerst worden, en daar dan naar handelen. Dat gaat dus over het terugdringen van het risicoprofiel, waaruit automatisch lagere inkomsten en lagere rendementen zullen voortvloeien. We zijn daarover met banken ook voortdurend in gesprek."

'Vertrouwen niet hersteld'

Na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, vandaag tien jaar geleden, beloofden banken beterschap. Het nemen van grote risico's en bonusaffaires zouden verleden tijd zijn nadat Fortis/ABN Amro, ING, SNS en Aegon werden gered met miljarden euro's aan overheidssteun. 

Maar het vertrouwen in de bankiers is nog verre van hersteld, zeggen hoogleraren tegen RTL Z. "Ze weten dat banken weer gered worden als het misgaat."

Lees verder: Tien jaar na Lehman: het vertrouwen in banken is nog niet hersteld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van