Economie

Kamer wil ING ter verantwoording roepen over witwasaffaire

14 september 2018 12:22 Aangepast: 14 september 2018 13:50
Ralph Hamers, ceo van ING. Beeld © ANP

Met excuses van de topman en het vertrek van een topbestuurder nemen Tweede Kamerleden geen genoegen in de ING-witwasaffaire. Zij willen een hoorzitting en zullen ING, en mogelijk andere partijen, binnenkort een uitnodiging sturen.

Topman Ralph Hamers en president-commissaris Hans Wijers staan sowieso op de gastenlijst. CDA-Tweede Kamerlid Erik Ronnes zegt dat komende week wordt afgestemd welke spelers nog meer worden uitgenodigd. Hij denkt daarbij aan toezichthouder De Nederlandsche Bank en de Nederlandse Vereniging van Banken.

Een woordvoerder van ING laat weten dat het niet kan zeggen wie het meest geschikt is om namens de bank bij de hoorzitting aanwezig te zijn, omdat er nog geen uitnodiging binnen is. De bank wilde in ieder geval niet op voorhand zeggen dat Hamers naar de Kamer zou afreizen, maar sloot het ook niet uit.

Vertrouwen opnieuw geraakt

Begin deze maand werd bekend dat ING een schikking heeft getroffen met het Openbaar Ministerie rond witwaspraktijken. De bank is ernstig tekortgeschoten bij het voorkomen van fraude. Hamers bood daarop zijn excuses aan maar die werden matig ontvangen. 

Minister Wopke Hoekstra van Financiën noemde de zaak 'buitengewoon ernstig' en liet weten geen genoegen te nemen met een sorry. "Dit raakt opnieuw aan het vertrouwen in de financiële sector", zei hij. 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Witwasaffaire bij ING kost financieel topman Koos Timmermans de kop

Op het matje

De minister wilde opheldering en riep president-commissaris Hans Wijers op het matje. Over het gesprek wilde Hoekstra niets kwijt, behalve dat het een 'intensief' gesprek was waarin hij 'glashelder' zijn mening heeft gegeven.

Of Hoekstra in die gesprekken heeft geëist dat er iemand uit de raad van bestuur moest vertrekken vanwege het gebrekkige toezicht bij de bank werd niet duidelijk. Maar daags na het gesprek moest cfo Koos Timmermans vertrekken bij de bank vanwege de witwasaffaire, tot tevredenheid van Hoekstra.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van