Economie

Netflixen is in verhouding erg duur in Nederland

13 september 2018 15:18 Aangepast: 13 september 2018 16:19
De app van Netflix op een smartphone. Beeld © Getty

Een abonnement op Netflix is in Nederland naar verhouding duurder dan in veel andere landen zoals Japan, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. De maandelijkse kosten zijn hier relatief hoog, als we kijken naar hoeveel films en series we ervoor terugkrijgen.

Een avondje op de bank Netflix kijken is bij miljoenen huishoudens ingeburgerd. Voor nog geen tientje per maand krijg je de keuze uit duizenden films en series. Klinkt als een goede deal, toch?

Minder aanbod, fors geprijsd

Wie door de lijst met series en films scrolt zal denken dat er geen eind aan komt. Toch valt het aanbod in Nederland tegen. Britse techonderzoekers vergeleken de maandelijkse kosten van het goedkoopste abonnement met de hoeveelheid films en series per land.

In Nederland krijg je voor 7,99 euro (omgerekend 9,34 dollar) 912 series en 2378 films aangeboden. Dat is 0,0028 dollar per titel. Bijna drie keer zo veel als wat Japanners betalen. Die krijgen voor 5,86 dollar per maand een bijna twee keer zo veel films en series. Omgerekend betalen ze maar 0,0010 dollar per titel.

Ook in onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Duitsland en Frankrijk betalen ze minder. Netflixen in Noorwegen is het duurst, maar dat komt omdat een abonnement daar omgerekend zo'n 1,5 dollar duurder is.

Miniatuurvoorbeeld
Netflix

Netflix test reclames tussen afleveringen: kijkers woedend

Denemarken bijna 4 keer zo duur als Turkije

Laten we de hoeveelheid films en series los, dan kun je het beste een abonnement afsluiten in Turkije. Omgerekend mag je daar 3,27 dollar per maand betalen, al kan dat iedere dag veranderen gezien de losgeslagen koers van de lira. Argentinië, waar het economisch ook niet zo lekker loopt, volgt met een abonnementsprijs van 4,72 dollar.

Het meeste geld ben je kwijt in Denemarken, waar een maandje Netflix omgerekend 12,37 dollar kost. In de meeste Europese landen, ook in Nederland, ben je 9,34 dollar per maand kwijt.

Overigens heeft wereldwijd 30 procent van de abonnees een premium abonnement. Met zo'n abonnement kunnen 4 gezinsleden tegelijkertijd kijken en is de beeldkwaliteit beter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van