Economie

Turkse Centrale Bank grijpt in: rente naar 24 procent, lira stijgt

13 september 2018 13:44 Aangepast: 13 september 2018 14:18
Recep Tayyip Erdogan. Beeld © EPA

De Turkse Centrale Bank heeft eindelijk het advies opgevolgd van veel economen. De beleidsrente is verhoogd van 17,75 procent naar 24 procent. De lira maakt een sprong omhoog.

Het opschroeven van de rente zorgt ervoor dat geld lenen duurder wordt waardoor er minder geld in de markt komt. Dat zorgt ervoor dat de inflatie beteugeld wordt en dat is hoog tijd ook.

In augustus bedroeg de inflatie namelijk bijna 18 procent.

Goed voor vertrouwen in lira

De verhoging van de rente blijkt goed voor het vertrouwen in de lira. Die werd in één klap 3,25 procent meer waard ten opzichte van de dollar. Ten opzichte van de euro won de lira 3,1 procent.

Verhoging forser dan gedacht

"De renteverhoging was een stuk forser dan verwacht. Daarop schoot de lira omhoog, omdat het nu aantrekkelijker wordt om je geld in lira's aan te houden", zegt beurscommentator Hans de Geus. 

"Maar meer nog dan het puur financiële aspect zijn de markten blij dat de centrale bank kennelijk nog enige mate van onafhankelijkheid heeft in Turkije. Gevreesd werd namelijk dat Erdogan een meer dan gezonde invloed wilde hebben en ook had op het rente beleid", zegt hij.  

"Het feit dat Erdogan kláágt over hoge rentes, en de rente tóch verhoogd wordt, is misschien wel het beste waar de financiële markten op konden rekenen", besluit de Geus.

Vertrouwen weg

De lira is dit jaar in een vrije val beland en verloor ten opzichte van de dollar en de euro al zo'n 40 procent van zijn waarde. De belangrijkste oorzaken: te hoge inflatie waar niets aan werd gedaan, een handelsoorlog en een politiek conflict met de Amerikanen wat de Turken op extra sancties kwam te staan.

Daarnaast is het vertrouwen op de financiële markten in Turkije volledig uitgehold, vooral omdat president Erdogan steeds meer macht naar zich toetrekt. De centrale bank is niet meer onafhankelijk en gisteren maakte Turkije bekend dat ook het staatsinvesteringsfonds in handen van Erdogan komt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van