Economie

Amerikaanse bedrijven in China klagen: 'Hard geraakt door handelsoorlog'

13 september 2018 08:16 Aangepast: 13 september 2018 09:59
Beeld © ANP

De heffingen ter waarde van 50 miljard dollar (43 miljard euro) die China en de Verenigde Staten op elkaars goederen hebben ingesteld, pakken slecht uit voor Amerikaanse bedrijven die zaken doen in China.

Dat blijkt uit een peiling van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in China en Singapore onder meer dan 430 bedrijven. Ruim 60 procent van de bedrijven die reageerden laat weten last te hebben van de heffingen die de VS en China hebben ingesteld op een deel van elkaars goederen. 

'Nieuwe heffingen pakken slecht uit'

Als er extra heffingen ingesteld zouden worden, dan stijgt het percentage bedrijven dat er last van denkt te krijgen meteen. "Met nieuwe heffingen zou de Amerikaanse regering de bedrijven die het moet helpen, juist meer laten lijden", zegt Eric Zheng, de voorzitter van de AmCham Singapore.

De grootste problemen: de productiekosten zijn gestegen en de vraag naar producten is gedaald. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump dreigt met nog meer heffingen op Chinese producten

China geeft zich niet zomaar over

Zijn collega van de Chinese AmCham, William Zarit, waarschuwt dat de VS China niet moet onderschatten. "De verwachting is dat een wilde aanval met nieuwe heffingen zal leiden tot het hijsen van de witte vlag in China, maar dat hoeft niet zo te zijn."

"Onze leden zijn luid en duidelijk: Amerikaanse bedrijven lijden onder de Chinese vergeldingsmaatregelen en, ironisch genoeg, ook onder de Amerikaanse tarieven die bedoeld zijn om de Chinese economie schade toe te brengen", melden de belangengroeperingen. Ze roepen beide regeringen op om weer te gaan onderhandelen. 

Update 09.58 uur:

Het Witte Huis heeft China uitgenodigd om de onderhandelingen weer te hervatten, meldt persbureau Reuters

 

Miniatuurvoorbeeld
Handelsoorlog

Trumps nachtmerrie: handelstekort VS gegroeid in juli

Handelstekort verkleinen

De problemen die Amerikaanse bedrijven ondervinden van de handelsoorlog die hun eigen president startte, zijn slecht nieuws voor Trump. Met de heffingen wil hij een nieuw handelsverdrag met China afdwingen, om het gapende tekort op de handelsbalans van de VS met China te dichten.

Dat werkt nog niet helemaal zoals Trump dacht: in juli groeide het handelstekort juist.

Of Trump zich veel van de klachten van het Amerikaanse bedrijfsleven zal aantrekken, is overigens maar zeer de vraag. Apple, het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld, waarschuwde onlangs dat producten duurder worden door de invoerheffingen. Trumps reactie: dan moet je maar in de Verenigde Staten produceren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van