Economie

NVWA zoekt 100 brexit-dierenartsen in Oost- en Zuid-Europa

12 september 2018 18:55 Aangepast: 13 september 2018 11:53
Vrachtwagens in de haven bij Hoek van Holland Beeld © ANP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is op zoek naar zo’n 100 dierenartsen. Die moeten in huis en opgeleid zijn voor 29 maart 2018, de dag waarop het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat.

De honderd dierenartsen krijgen het druk als het Verenigd Koninkrijk straks een zogeheten 'derde land' wordt. De douane en NVWA moeten dan goederen en producten controleren die van Nederland naar VK of vice versa worden gebracht.

Dieren en dierlijke producten

Volgens Europese regelgeving moeten levende dieren en dierlijke producten door dierenartsen worden gecontroleerd. Dat betekent dus dat de dierenartsen zich bezig gaan houden met bijvoorbeeld paarden die van Engeland naar Nederland worden gebracht, maar ook met (dode) vis en eieren.

Overigens kunnen levende dieren na de brexit niet meer via de havens geïmporteerd of geëxporteerd worden. Daarvoor zijn checkfaciliteiten nodig die er nu nog niet zijn. Levende dieren kunnen gecheckt worden in Calais of op Schiphol. Als Nederlandse bedrijven wel via de havens willen exporteren zullen ze daar aparte faciliteiten voor moeten bouwen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Douane waarschuwt bedrijven: voorbereiding op brexit moet beter, anders chaos

Opvallend is dat de NVWA momenteel dierenartsen aan het werven is in Oost- en Zuid-Europa. Een woordvoerder geeft aan dat het niet lukt om hier genoeg extra krachten te vinden.

Dat heeft verschillende redenen. Een woordvoerder van de opleiding dierengeneeskunde in Utrecht kon niet direct meer vertellen, maar onderzoek van de Universiteit Gent laat zien dat afgestudeerde studenten al heel snel ‘via-via’ aan werk komen.

Door de hele sector hebben dierenartsenpraktijken moeite met het vinden van geschikt personeel. Daarnaast realiseert de NVWA zich ook dat ‘niet alle dierenartsen kiezen voor een baan bij de NVWA’. “Jammer, want het is een interessante baan. Wij moedigen iedereen aan om een carrière bij de NVWA te kiezen.”

De NVWA heeft wervingscampagnes lopen bij de universiteit in Utrecht en onder Nederlandstalige studenten dierengeneeskunde in Gent. Daarnaast wordt een bureau ingehuurd voor werving onder studenten in andere EU-landen. 

De eerste groep van 26 dierenartsen is al geworven, vertelt de woordvoerder. "Die groep krijgt eerst een taaltraining, daarna krijgen ze een interne opleiding van een paar maanden." Het is de bedoeling dat die dierenartsen voor langere tijd aan de NVWA verbonden blijven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chaos, files en veel papierwerk: dit gebeurt er bij geen brexitdeal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van