Economie

Erdogan benoemt zichzelf tot hoofd staatsfonds: 'Venezolaanse toestanden'

12 september 2018 13:17 Aangepast: 12 september 2018 17:24
President Erdogan. Beeld © AFP

President Erdogan heeft zichzelf benoemd tot voorzitter van het Turkse staatsfonds. Dat is een beleggingsfonds dat wordt beheerd door de overheid. Hij heeft het complete management ontslagen.

Dat meldt Bloomberg. Erdogan wordt voorzitter, zijn schoonzoon Berat Albayrak krijgt ook een plek aan de bestuurstafel. Albayrak werd eerder al tot minister van financiën benoemd door Erdogan.

200 miljard

Het fonds werd twee jaar geleden opgericht na de mislukte couppoging. Turkije probeerde de economische gevolgen van de coup in te perken. Het land vulde het fonds met miljarden aan overheidsbelangen in Turkish Airlines, banken en telecommunicatiebedrijven.

Vorig jaar nog zei de regering dat de ambitie was om 200 miljard dollar (172 miljard euro) aan middelen in het fonds te krijgen. Dat moet onder andere gebruikt worden om financiering voor grote infrastructuurprojecten te verkrijgen, al was er ook meteen kritiek over onder meer de grotere macht van de politiek over de bedrijven.

'Erdogan gevaar voor economie' 

Kredietbeoordelaar Moody’s stelde vorige maand nog dat de concentratie van macht bij president Erdogan een gevaar is voor de Turkse economie. Sinds de verkiezingen in juni heeft hij onder meer de voorzitter van de centrale bank benoemd en nu bepaalt hij dus ook wie er over het staatsfonds gaan.

Moody’s vreesde al dat de onafhankelijkheid van de centrale bank in gevaar kwam. Beslissingen over bijvoorbeeld renteverhoging worden mogelijk gemaakt op basis van politieke grillen in plaats van op economische afwegingen.

'Venezolaanse toestanden' 

Voor de problemen die Turkije heeft door de val van de lira en de gierende inflatie betekent deze stap van Erdogan echter weinig, denkt beurscommentator Durk Veenstra. "De markten zullen het aankijken en met de wenkbrauwen fronsen. Goed is het zeker niet", zegt hij.

"Maar aan de financiële situatie van Turkije verandert het weinig. Erdogan heeft al zoveel macht, het wordt nu maar een beetje meer", zegt Veenstra, die spreekt van Venezolaanse toestanden. In Venezuela trekt Maduro ook continu meer macht naar zich toe. 

Hij denkt dat het veel belangrijker is om donderdag te kijken naar wat de centrale bank van Turkije gaat doen. "Worden er maatregelen getroffen die goed zijn voor de economie, dat is de grote vraag. Ze gaan met iets komen, maar de vraag is of de rente omhoog gaat."  

Op het moment van schrijven staat de lira 1 procent in de plus ten opzichte van de dollar. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van