Economie

EU wil Europese bankenautoriteit meer macht geven in strijd tegen witwassen

12 september 2018 13:52 Aangepast: 12 september 2018 15:26
Het hoofdkantoor van ING, dat onvoldoende toezicht hield op klanten. Beeld © ANP

De Europese Commissie grijpt de recente witwasschandalen bij onder meer ING aan om de handhaving van anti-witwaswetgeving in handen te leggen van de European Banking Authority (EBA).

In zijn Staat van de Unie-speech kondigt Juncker aan dat er maatregelen komen om het witwassen van geld grensoverschrijdend aan te pakken. Dat is ook belangrijk om financiering van terrorisme aan te pakken.

Vorige week werd bekend dat ING voor 775 miljoen euro strafvervolging afkoopt vanwege falend toezicht op klanten. En in Denemarken is een strafrechtelijk onderzoek aan de gang naar witwaspraktijken bij de Estse tak van de bank. Daarbij zou voor miljarden zijn witgewassen.

Miniatuurvoorbeeld
Witwasaffaire ING

Hoe ING 'lingerieverkopers' miljoenen liet witwassen

Slecht voor reputatie financiële sector

Dat dit kon gebeuren is bewijs voor de Europese Commissie dat het toezicht in lidstaten niet goed functioneert. En dat is slecht voor de reputatie van de Europese financiële sector en kan gevolgen hebben voor de stabiliteit van banken.

Om het toezicht beter te regelen wil de Commissie meer macht geven aan de EBA, die nu nog in Londen zit maar vanwege de brexit naar Parijs verhuist.

Eurocommissarissen Valdis Dombrovskis en Vĕra Jourová, respectievelijk van Financiële Markten en Justitie, stellen onder meer het volgende voor:

  • De EBA kan nationale toezichthouders (in ons land is dat De Nederlandsche Bank) verzoeken bepaalde zaken te onderzoeken en eventuele sancties op te leggen. Dat is geen vrijblijvend verzoek, de toezichthouder moet binnen tien dagen gehoor geven aan zo'n verzoek. Gebeurt dat niet, dan kan de EBA een procedure beginnen vanwege inbreuk op het Europese recht.
  • Als nationale toezichthouders niet ingrijpen, mag de EBA zelf ingrijpen bij bedrijven.
  • Er komen regelmatig controles, stresstests, op hoe de nationale toezichthouders hun werk doen. 
  • Er komt een database om informatie over risico's en trends in te verwerken.

Goedkeuring parlement en regeringsleiders

Het bestrijden van witwaspraktijken in Europees verband staat al langer op de agenda bij de Commissie. De voorstellen zullen worden betrokken bij de onderhandelingen over een voorstel voor strenger Europees toezicht op de financiële sector, dat Juncker een jaar geleden al deed.

Net als dat voorstel moet ook het voorstel van vandaag nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Europese Raad, waar de regeringsleiders van de lidstaten in zitten. De Commissie ‘moedigt’ het parlement en de Raad aan om 'snel' een beslissing te nemen.

DNB twijfelt aan voorstel

DNB zegt in een reactie op de plannen van de Commissie voorstander te zijn van een betere samenwerking tussen nationale toezichthouders en de uitvoering van dat toezicht.

"Maar het is nog te vroeg om vast te stellen of de optie van de EC, om de EBA daar een grotere rol te geven, de beste is", zegt een woordvoerder tegen RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van