Economie

Rutte geïrriteerd door dividendvragen van de oppositie

11 september 2018 16:28 Aangepast: 11 september 2018 16:29
Rutte: we moeten onze bedrijven beschermen. Beeld © ANP

Premier Mark Rutte werd vandaag aan de tand gevoeld door de oppositie over opgedoken documenten over het afschaffen van de dividendbelasting. Uit de stukken, waarover RTL Z vrijdag berichtte, blijkt dat de premier al vlak na zijn aantreden in 2010 met Shell gesprekken voerde over de afschaffing. Rutte reageerde duidelijk geïrriteerd op de vragen van de oppositie.

SP-leider Lilian Marijnissen uitte tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer opnieuw haar verbazing over de gang van zaken en de betrokkenheid van Rutte. "Eerst waren er geen stukken, geen herinneringen, toen opeens wel en nu blijkt dat de premier zich sinds 2010 persoonlijk met dit project bezighoudt."

Was er eerst nog maar één stuk over het afschaffing van de dividendbelasting dat de premier zich kon herinneren, nu blijkt dat volgens Marijnissen een 'archiefkast vol' te zijn. "Wie denkt de premier nu nog voor de gek te kunnen houden?"

'Onderdeel normale werk'

Rutte zei in een weerwoord dat de stukken die vrijdagavond openbaar werden gemaakt geen formatiestukken zijn, maar 'onderdelen van het normale werk' van ambtenaren die hem voorbereidden op de gesprekken met een aantal grote bedrijven. Bedrijven die volgens hem al veel langer dan sinds 2010 het verzoek doen tot afschaffen van de dividendbelasting.

"Als een bedrijf mij bezoekt, word ik voorbereid", zegt Rutte over de honderden documenten. Die opmerking verbaast Marijnissen, omdat altijd voor gehouden is dat er geen stukken op tafel lagen.

"Het afschaffen van de dividendbelasting verscheen pats boem in het regeerakkoord, ik heb er nooit in een verkiezingsprogramma over kunnen lezen en nu blijken er al jarenlang gesprekken over gevoerd te worden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mails, bezoeken en praten met de benen op tafel: 15 jaar bedelen om afschaffing dividendtaks

Ambtenaren 'hebben zich sufgemaild'

Volgens Marinissen blijkt uit de stapel papieren dat ambtenaren zich 'sufgemaild hebben' om argumenten voor de afschaffing van de dividendbelasting te zoeken. "Ze hebben er geen gevonden. Er is vrijwel niemand te vinden in Nederland die dit nog steunt. Hoelang gaat de minister president dit nog volhouden? Wees een premier voor alle Nederlanders."

Volgens Rutte is het logisch dat ambtenaren bij elkaar te rade gaan. Zichtbaar steeds geïrriteerder bleef de premier hameren op het belang van deze grote bedrijven, zoals Unilever, Shell, AkzoNobel en Philips.

Bedrijven beschermen

"Dit zijn grote ondernemingen die het risico lopen overgenomen te worden", aldus de premier. "Je kunt dit soort type bedrijven maar één keer verliezen." En dat risico nemen vindt hij 'onaanvaardbaar'. "En als dat dreigt moet alle maatregelen nemen om ze hier te houden." Ook als die impopulair zijn, aldus Rutte.  

Dat het onderwerp 'afschaffing van de dividendbelasting' niet in de voorgaande regeerakkoorden stond, komt volgens Rutte doordat het onderwerp recent pas echt relevant werd. Hij doelt op AkzoNobel dat de chemietak verkocht aan een Amerikaanse investeringsmaatschappij en Unilever dat voor de keuze stond om het hoofdkantoor of in Londen of in Rotterdam te vestigen.

 

Steeds meer tegenstand

Volgens het kabinet maakt het afschaffen van de dividendbelasting ons land aantrekkelijker voor bedrijven om een hoofdkantoor te openen. Nu moeten bedrijven 15 procent van de winstuitkering overmaken aan de belastingdienst. Nederlandse aandeelhouders kunnen dat weer terugkrijgen, wie geen belasting betaalt in Nederland niet. 

Tegen het afschaffen van die dividendbelasting is steeds meer weerstand. Economen van bijvoorbeeld ING en Rabobank twijfelen er openlijk aan. Inmiddels is zelfs de belangrijkste lobbyclub van het Amerikaanse bedrijfsleven in Nederland tegen. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van