Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

'Loonstrookjes onbegrijpelijk': salarisverwerker opent meldpunt

11 september 2018 16:04 Aangepast: 11 september 2018 17:11
Beeld © ANP

Het loonstrookje is voor veel werknemers vaak een te grote puzzeltocht met een oerwoud aan afkortingen en onbegrijpelijke teksten. Dat kan en moet beter, vindt salarisverwerker Timeflex. Want hoe kun je anders controleren of je loonstrookje klopt?

Daarom start Timeflex kloptmijnloon.nl, een meldpunt voor onduidelijke loonstrookjes. Met alle meldingen wil de salarisverwerker uiteindelijk naar de politiek te stappen om een verbetering te bewerkstelligen. 

'Niet te begrijpen'

Timeflex krijgt vanuit zowel werknemers als werkgevers vaak te horen dat de loonstrookjes niet goed te lezen zijn. Terwijl opdrachtgevers vaak denken dat zij het wel goed doen.

"Het verschil tussen je bruto- en nettoloon, en wat er dan precies wordt ingehouden, is vaak moeilijk te lezen", zegt Adriaan Bruinink, algemeen directeur van Timeflex. En daardoor denken mensen te vaak dat het bedrag onderaan de loonstrook wel goed zal zijn.

Waar betaal je voor

En dat vindt Bruinink vreemd. "Je wilt toch graag weten waar je voor betaalt? Dat wil je bij je energierekening ook weten. Want pas als je begrijpt waar je voor betaalt, kun je afdingen. Dat zou je ook doen als je een huis of auto koopt."

Daarom opent Timeflex het meldpunt, waar werknemers hun loonstrookjes heen kunnen sturen. "Wij willen onderzoeken hoe groot het probleem is. Als we dat inzichtelijk hebben, kunnen we het duidelijk krijgen en daarmee naar Den Haag, in de hoop dat er iets verandert."

Loonstroken kloppen niet

In veel gevallen blijkt bovendien dat loonstrookjes niet kloppen, blijkt uit onderzoek van Timeflex. Volgens hun gegevens staan er in één op de vijf loonstroken fouten.

Maar in een onderzoek van vakbond CNV bleek dat aandeel lager. Twee jaar geleden onderzochten zij ook loonstrookjes en toen bleek dat 3 tot 7 procent ervan fouten bevatten.

Zeeën aan afkortingen

Daarnaast openden zij ook een meldpunt voor onduidelijke salarisstroken.

"We kregen vragen over zeeën aan afkortingen die mensen niet begrepen. We dachten toen ook al: waarom is het zo’n abracadabra? Maak er een duidelijk verhaal van zodat mensen het begrijpen. En leg ze uit waar ze terecht kunnen met hun vragen", zegt Kees de Vos van CNV.

De vragen die ze kregen, zijn verzameld in een overzicht van alle afkortingen en termen mét uitleg.

Blij met aandacht voor probleem

De vakbond is blij dat er nu weer een nieuw initiatief is dat aandacht vraagt voor onduidelijke salarisstroken.

"We hadden toen al het beeld dat er veel gedaan kon worden om het begrijpelijker te maken. Het beeld van toen staat nog steeds overeind. Er is nog altijd veel te verbeteren.”

Volgens CNV zou het goed zijn als bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen. Maar een deel ervan ligt ook bij de administrateurs die de loonstroken verwerken, zegt De Vos.

"Dat zijn natuurlijk partijen die het netjes zouden kunnen doen als ze het willen. In de markt zou dat een goede concurrentiepositie kunnen zijn. Je kunt je onderscheiden ten opzichte van anderen."

Tijd voor een bijlage

Hij heeft ook wel een concreet verbeterpunt voor de werknemers. "Natuurlijk zijn er wettelijke eisen. Maar je kunt bij de loonstrook ook een uitleg met duidelijke symbolen geven, of bijvoorbeeld in een bijlage uitleggen waar bepaalde afkortingen voor staan en hoe toeslagen werken."

Daar ziet Bruinink van Timeflex ook brood in. "Dat is zeker aan het begin van het jaar een heel goed idee. Dat is toch het moment dat veel mensen hun loonstrook erbij pakken ter voorbereiding op het nieuwe jaar. Dan je heel mooi alle heffingen en veranderingen nog eens extra uitleggen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van