Economie

Hoekstra tevreden met vertrek ING-topbestuurder Timmermans om witwasaffaire

11 september 2018 13:18 Aangepast: 11 september 2018 15:26
Minister Wopke Hoekstra. Beeld © ANP

Minister Wopke Hoekstra van Financiën is tevreden met het vertrek van cfo Koos Timmermans bij ING vanwege de witwasaffaire. Hij noemt het vertrek 'passend'.

Hoekstra sprak meerdere keren over de kwestie met Hans Wijers, de president-commissaris van de bank. Een van die gesprekken vond vorige week donderdag plaats.

Of Hoekstra in die gesprekken heeft geëist dat er iemand uit de raad van bestuur moest vertrekken vanwege het gebrekkige toezicht bij de bank wordt niet duidelijk. 

'Passend'

Vanochtend maakte de bank bekend dat Timmermans, sinds 2017 in functie als cfo, vertrekt. De raad van commissarissen besloot dat er iemand uit de top van het bedrijf moest opstappen, na het grote maatschappelijke rumoer

Hoekstra schrijft hierover: "Gelet op de aard en omvang van de zaak vind ik deze beslissing van de raad van commissarissen passend."

Boete had hoger kunnen zijn

De bank schikte vorige week voor 675 miljoen euro en betaalde 100 miljoen euro terug aan de overheid. Die boete had overigens nog veel hoger kunnen uitvallen, schrijft Hoekstra in een brief aan de Tweede Kamer over de kwestie. 

Sinds 2015 mogen voor de misdrijven waar ING van werd verdacht, boetes opgelegd worden van maximaal 10 procent van de jaaromzet. Voor ING had de boete daardoor ruim 2 keer zo hoog kunnen uitvallen op 1,7 miljard euro gezien de jaaromzet van 17,7 miljard in 2017.

Goed meegewerkt

Dat er geen maximale boete is opgelegd heeft twee redenen, schrijven Hoekstra en Sander Dekker, de minister van Rechtsbescherming. 

Voor het opleggen van de maximale boete moet er sprake zijn van opzettelijk witwassen en daadwerkelijke hulp aan criminelen. Daarnaast hielp ING mee aan het onderzoek, erkende het de 'gemaakte foute' en is er een 'herstelprogramma in gang gezet'. 

Miniatuurvoorbeeld
Witwasaffaire

Witwasaffaire bij ING kost financieel topman Koos Timmermans de kop

'Hamers heeft alle steun'

Volgens Wijers is Timmermans uiteindelijk degene in de Raad van Bestuur die over een langere periode de verantwoordelijkheid heeft gehad voor de gang van zaken binnen ING Bank Nederland.

"Dus het was heel logisch dat als je conclusies trekt dat dat de heer Timmermans zou betreffen. De heer Hamers daarentegen heeft sinds het onderzoek is begonnen leiding te geven aan de maatregelen die zijn genomen om het vraagstuk op te lossen, en hij heeft alle steun van de commissarissen dat hij dit gaat waarmaken", zegt Wijers tegen RTL Z. 

Wijers: schandaal raakt me enorm

Over het witwasschandaal zegt Wijers: "Het raakt mij enorm. Dit mag niet gebeuren bij een bank, zeker niet bij een bank als ING. Wij moeten dit oplossen, dit geeft een deuk in onze reputatie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van