Ga naar de inhoud
Economie

In 2020 verrijst 's werelds grootste centrale waar energie van afval wordt gemaakt

In China wordt er gewerkt aan een enorme verbrandingsoven, waar afval zal worden omgezet in elektriciteit.

5000 ton afval zal door de verbrandingsoven worden verwerkt. Elke dag. Daarmee zal de grote centrale een derde van al het afval van nabijgelegen stad Shengzhen (20 miljoen inwoners) verbranden.

Thumbnail

Bezoekers
Twee Deense architectenbureaus wonnen de ontwerpcompetitie voor de centrale. Ze hebben het gebouw zo ontworpen dat er ook een hoop bezoekers terecht kunnen.

"Vergelijk het eens met roken in de jaren ’50 en ’60: iedereen rookte," zegt architect Chris Hardie tegen de website Co.Exist. "Pas toen burgers de kennis hadden over hoe het hun lichaam vervuilde, zijn we gestopt. Afval is iets vergelijkbaars. Als je je niet realiseert hoe schadelijk het is, waarom zou je dan stoppen met het creëren van afval?"

Thumbnail

Duurzaam
Overigens stoot de afval-energiecentrale nog steeds behoorlijk wat CO2 uit, maar het is wel een duurzamere optie dan de Chinese stortplaatsen waar het meeste afval nu ligt weg te rotten. De centrale zelf draait op zonne-energie, dankzij de panelen (44.000 m2) op het dak van het complex.

Dit jaar zullen de architecten het ontwerp nog verder uitwerken, in 2020 moet de centrale van start gaan. En zo gaat hij eruit zien: