Economie

Dividendtaks: sinds 2011 circuleren er memo's binnen de VVD over afschaffing

08 september 2018 16:54 Aangepast: 08 september 2018 17:00
Mark Rutte en Eric Wiebes tijdens een eerder debat over de dividendbelasting. Beeld © ANP

De memo's die VVD'er Eric Wiebes tijdens de formatie kreeg over de gevolgen van het afschaffen van de dividendbelasting, zijn niet de eerste die binnen de partij rondgingen over het onderwerp. Wiebes zelf kreeg er in 2015 al een, zijn voorganger en partijgenoot Weekers in 2011 al.

Dat blijkt uit een analyse van RTL Z van documenten die zijn vrijgegeven na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Gisteren onthulde RTL Z al op basis van de geopenbaarde documenten dat premier Mark Rutte al in 2010 voor het eerst met het bedrijfsleven sprak over de afschaffing van de dividendbelasting.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte vanaf zijn aantreden bezig met afschaffen dividendbelasting

Rammelend memo Wiebes

Het bestaan van de memo's is saillant: Wiebes en Rutte beweerden aanvankelijk niets te weten van memo's en moesten daar begin dit jaar al schoorvoetend van terugkomen, toen bleek dat een door Wiebes gemaakte memo was gebruikt tijdens de kabinetsformatie. Een memo dat overigens aan alle kanten rammelde.

Nu blijkt dus dat er al jaren memo's werden geschreven, op het ministerie van Financiën en binnen de partij.

Voorkeur voor afschaffen dividendbelasting

Wiebes, inmiddels minister van Economische Zaken in het kabinet Rutte III, was op 10 juli 2015 staatssecretaris van Financiën toen hij bezoek kreeg van de VVD Belastingcommissie.

Die kwam praten over een stuk 'liberaal internationaal belastingbeleid in turbulente tijden', over belastingmaatregelen (lees: afschaffen of verlaging) die Nederland aantrekkelijker zouden maken om te investeren.

Uit de documenten blijkt dat het afschaffen van de dividendbelasting een van de voorstellen is die de voorkeur heeft van de commissie.

Miniatuurvoorbeeld
Meer op rtlz.nl:

'Bewijs' Wiebes in dividendmemo rammelt aan alle kanten

Dat de commissie bij de staatssecretaris van Financiën kwam pleiten voor het afschaffen ervan was niet voor het eerst. Wiebes' voorganger en partijgenoot, Frans Weekers, ontving in 2011 al een memo uit de partij, waarin gepleit wordt de dividendbelasting af te schaffen. 

De afschaffing van de dividendbelasting is fel omstreden, omdat vooral buitenlandse bedrijven profiteren. Nederlandse aandeelhouders mogen de belasting die ze moeten betalen op uitgekeerd dividend verrekenen met de fiscus.

Twijfels bij plannen

Volgens het kabinet wordt het door de maatregel aantrekkelijker voor buitenlandse bedrijven om zich in Nederland te vestigen, maar daar zetten ambtenaren grote vraagtekens bij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van