Economie

Dividendtaks: oppositie woest om 'ondemocratische belangenverstrengeling' Rutte

08 september 2018 12:19 Aangepast: 08 september 2018 17:28
Lodewijk Asscher (PVDA) en Lilian Marijnissen (SP) in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn verontwaardigd nu blijkt dat premier Rutte twee maanden na zijn aantreden in 2010 al met Shell sprak over het afschaffen van de dividendbelasting. "Ongelofelijk", aldus SP-leider Lilian Marijnissen.

Ze eist uitleg van premier Rutte in het Vragenuur aanstaande dinsdag. Marijnissen wil weten hoe het kan dat hij 'geen herinnering' had aan memo's, stukken of onderzoeken, terwijl hij al vanaf december 2010 bezig was met het dossier, zoals RTL Z gisteren meldde.

Toen sprak hij er namelijk al over met Shell, blijkt uit documenten die zijn vrijgegeven na een beroep op de Wob, de wet openbaarheid van bestuur. 

Verstoppertje spelen

"Heel vreemd, dat er al vanaf 2010 over gesproken is, maar dat het nooit naar buiten is gekomen of in een verkiezingsprogramma van de VVD heeft gestaan", zegt Martin van Rooijen, Tweede Kamerlid van 50Plus. "In alle debatten heeft Rutte op geen enkele manier gezegd dat hij al veel langer gesprekken voerde met het bedrijfsleven." 

"Rutte heeft al die tijd verstoppertje gespeeld en gewacht op een goed moment om toe te slaan", zegt Van Rooijen. "Ik vind dat het moet, maar vertel het niemand en wacht tot de kans er is om het door te drukken", omschrijft hij Ruttes handelswijze.

Coalitie blokkeert debat

"Er wordt wel erg veel en vaak over het afschaffen van de dividendbelasting gesproken en ook met duidelijke stellingname, voor wie het goed is en wie niet", reageert Tweede Kamerlid Edgar Mulder van de PVV.

Als er een debat aangevraagd zal worden over de kwestie, dan zal hij dat steunen, zegt hij. Al heeft hij er een hard hoofd in dat het er ook echt komt. "Het zal vrees ik blijven bij vijf minuten lawaai bij de interruptiemicrofoon, want de coalitie blijft gewoon zitten." Hierdoor is er geen meerderheid voor een debat, waardoor het er niet komt.

Eerder deze week blokkeerden de coalitiepartijen al een ander debat over het afschaffen van de dividendbelasting. "Dit ligt heel gevoelig en de coalitie weet dat ze kwetsbaar zijn, omdat alles wat nu naar buiten komt, op gespannen voet staat met hoe het aan het begin is verkocht", zegt Mulder. 

'Ondemocratische belangenverstrengeling'

Ook GroenLinks-Kamerlid Bart Snels ziet in de witgelakte delen van de vrijgegeven documenten de 'nervositeit' over het onderwerp op het ministerie van Financiën.

Zijn partijgenoot Tom van der Lee gaat een stap verder, hij noemt Ruttes 'selectieve geheugenverlies & eigengereide opstelling' 'symptomen van ondemocratische belangenverstrengeling'. 

Omstreden dividendbelasting: dit moet je weten

Waarom is de dividendbelasting een omstreden onderwerp en waarom is er eigenlijk ophef? Politiek commentator Frits Wester legt het in twee minuten uit.

Lobby bedrijfsleven

PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft een debat aangevraagd naar aanleiding van de gepubliceerde documenten. "De premier lijkt liever naar de stem van het geld te luisteren dan naar de stem van het volk. Het is een heel slecht idee en deze memo's bevestigen dat", aldus Asscher.

Gisteren tweette hij al #somsmoetjehardzijn, een verwijzing naar Rutte's uitspraak over het besluit om de Armeense tieners Howick en Lili uit te zetten. Daar is grote publieke verontwaardiging over, omdat de twee al heel lang in Nederland zijn. Staatssecretaris Mark Harbers besloot geen gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid om de uitzetting tegen te houden. 

 

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte vanaf zijn aantreden bezig met afschaffen dividendbelasting

Uiteraard hebben we ook alle financieel specialisten van de coalitiepartijen om een reactie gevraagd, maar tot nu toe reageerde geen van hen op ons verzoek om commentaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van