Economie

Amerikaanse lobbyclub haalt uit naar kabinet om afschaffen dividendtaks

07 september 2018 17:33 Aangepast: 07 september 2018 17:51
Staatssecretaris van Financiën Menno Snel en premier Mark Rutte. Beeld © Archieffoto ANP

De belangrijkste lobbyclub van het Amerikaanse bedrijfsleven in Nederland die jarenlang lobbyde voor de afschaffing van de dividendbelasting is er nu tegen. De reden: alleen Shell en Unilever profiteren, sneert de organisatie.

De Amerikaanse Kamer van Koophandel in Nederland (AmCham) wil daarom dat het afschaffen van de dividendbelasting wordt teruggedraaid.

Het is volgens de organisatie alleen maar gunstig voor 'een beperkt aantal Nederlandse multinationals'. Daarmee worden Shell en Unilever bedoeld, die vanwege hun Britse aandeelhouders als enige echt last hebben van de dividendbelasting en jarenlang lobbyden voor het afschaffen ervan. 

Ondergewaardeerd

Door de discussie over het afschaffen van de dividendbelasting worden buitenlandse bedrijven in een kwaad daglicht gezet, tot groot ongenoegen van de Amerikanen. Ze voelen zich ondergewaardeerd door het kabinet. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Bewijs' Wiebes in dividendmemo rammelt aan alle kanten

Andere belastingvoordelen

Het bedrag van 1,9 miljard euro dat de staat misloopt door het omstreden besluit, zou volgens de AmCham beter in andere belastingvoordelen voor het bedrijfsleven gestopt kunnen worden. 

Dat de maatregel een half miljard duurder uitpakt is reden voor de lobbygroep de steun in te trekken. Het half miljard wordt waarschijnlijk opgehaald door de vennootschapsbelasting minder te verlagen dan beloofd, kortom: de rekening komt bij andere bedrijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

LyondellBasell 'vertrok' om dividendbelasting, maar schept juist banen in Nederland

Eerst voorstander

Dat de lobbygroep van standpunt verandert, is hoogst opmerkelijk: de AmCham lobbyde jarenlang voor het afschaffen van de dividendbelasting. Toen vorig jaar november ophef rond het besluit van het kabinet Rutte III ontstond, liet AmCham weten dat het de moeite van het kabinet om de belasting af te schaffen 'zéér' waardeerde.

Het afschaffen ervan is volgens de AmCham namelijk goed voor het investeringsklimaat, ook al hebben Amerikaanse bedrijven er geen last van door een afspraak tussen de belastingdiensten van Nederland en de VS. 

En in de lijst van belangrijkste lobby-onderwerpen, die de AmCham ieder jaar naar politici verstuurt, wordt het afschaffen van de dividendbelasting omschreven als een 'positieve beleidsverandering'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van