De CO2-uitstoot in Nederland is vorig jaar licht gedaald ten opzichte van 2016. Totaal werd er in 2017 voor 163 miljard kilogram aan koolstofdioxide de lucht in gepompt, tegenover 166 miljard kilogram in 2016. Daarmee was de uitstoot precies even hoog als in 1990.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Koolstofdioxide is de belangrijkste broeikasgas en wordt gezien als grootste boosdoener van de klimaatverandering.
Kolencentrales dicht
Het is dan ook niet gek dat landen er overal te wereld alles aan doen om de CO2-uitstoot terug te dringen. Zo wil het kabinet-Rutte III de uitstoot van koolstofdioxide in 2030 met 49 procent verlagen ten opzichte van 1990. Omdat te bereiken moeten alles kolencentrales in 2023 dicht, terwijl de industrie de CO2 moet afvangen.
Met 48 miljard kilogram zijn de energiebedrijven goed voor bijna een derde van de totale CO2-uitstoot. Hoewel de uitstoot sinds 1990 met 22 procent steeg, produceerden de energiebedrijven ruim de helft meer stroom. Niet alleen hebben elektriciteitscentrales een hoger rendement, ook halen ze steeds meer stroom uit wind.
Efficiencyslag
De grote industrieën (chemie, aardolie en metaal) voerden een kwart eeuw geleden nog de lijst aan, maar zagen hun aandeel met 14 procent dalen tot 35 miljard kilogram. Ook hier is sprake van een flinke efficiencyslag, want ook hier was de productie grofweg de helft hoger dan in 1990.
Ook verkeer en gebouwen worden steeds zuiniger. Terwijl er ruim 40 procent meer kilometers werden afgelegd, steeg de uitstoot van het wegverkeer met 'slechts' 12 procent tot bijna 30 miljard kilogram. Door betere isolatie en een toename van andere energiebesparende maatregelen verstookte de gebouwde omgeving 17 procent minder dan in 1990.
Grote regionale verschillen
De regionale verschillen zijn groot. Gemeenten waar energiecentrales staan of waar grote industrie is gevestigd, voeren de lijst aan. Met een score van 198 kilogram per vierkante meter stoot Velsen (Noord-Holland) de meeste CO2 uit. Dit is volledig toe te schrijven aan de fabrieken van Tata Steel, de voormalige Hoogovens.
De Brabantse gemeente Geertruidenberg, thuishaven van de kolengestookte Amercentrale van RWE, volgt met 125 kilogram per vierkante meter op plaats twee. De top drie wordt gecompleteerd door Rotterdam (108 kg/m2). Ook Amsterdam (39 kg/m2) en Utrecht (39 kg/m2) staan in de top tien.
