Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

ING's Wijers ontloopt pers rond 'intensief gesprek' met Hoekstra

06 september 2018 20:27 Aangepast: 07 september 2018 10:28
President-commissaris Hans Wijers van ING. Beeld © ANP

President-commissaris Hans Wijers had kennelijk geen zin om de pers te woord te staan voor of na zijn gesprek met minister van Financiën Wopke Hoekstra. Hij moest op het matje komen om tekst en uitleg te geven over het witwasschandaal bij de bank.

Maar Wijers, voormalig topman van AkzoNobel en D66-prominent, liet zich niet zien bij het ministerie van Financiën waar het gesprek plaatsvond, meldt politiek verslaggever Roel Schreinemachers.

Schikking van 775 miljoen 

Het bedrijf faalde jarenlang ernstig in het toezicht dat het moet houden op transacties en klanten om witwassen van geld of financiering van terrorisme te voorkomen. Eerder deze week kocht de bank strafvervolging af door 775 miljoen euro te betalen aan het Openbaar Ministerie.

Miniatuurvoorbeeld
Schandaal

Hoe ING 'lingerieverkopers' miljoenen liet witwassen

Minister Hoekstra noemde de zaak ernstig en eiste opheldering in een gesprek. Dat vond vanavond plaats, maar wat er precies besproken is, wilde Hoekstra niet zeggen. "Ik vind het niet chic, niet richting de Kamer maar ook niet richting de heer Wijers, om er verder nog wat over te zeggen'', zei hij.

Wel zei hij dat het een 'intensief gesprek' was waarin hij 'glashelder' heeft gezegd wat hij er zelf van vindt. Dinsdag noemde Hoekstra de zaak 'buitengewoon ernstig' en zei hij geen genoegen te nemen met een 'sorry' van de bank.

Tuchtzaak dreigt

Eerder vanmiddag werd duidelijk dat de stichting Tuchtrecht Banken onderzoekt of het geen tuchtzaak kan beginnen vanwege de witwasaffaire. De stichting heeft informatie opgevraagd bij de bank. Op basis van de informatie wordt vervolgens besloten of er een tuchtzaak komt.

Een tuchtzaak, uitgevoerd door een onafhankelijke commissie, kan leiden tot een beroepsverbod voor een bankier van maximaal drie jaar en boetes tot 25.000 euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van