Economie

Trumps nachtmerrie: handelstekort VS gegroeid in juli

05 september 2018 21:18 Aangepast: 16 oktober 2018 10:55
Beeld © Getty Images

Het handelstekort van de Verenigde Staten is in juli gestegen tot het hoogste niveau in vijf maanden tijd. De oorzaak: er werden minder Amerikaanse sojabonen en vliegtuigen geëxporteerd, terwijl er een record aan spullen werd geïmporteerd.

Tussen wat de VS naar het buitenland exporteert en uit het binnenland importeert gaapt in juli een gat van 50,1 miljard dollar, vooral dankzij de gestegen import dus. Dat blijkt uit cijfers die het Amerikaanse ministerie van Handel vandaag publiceerde. 

Lees ook: 'Handelsverdrag gered door document van Trumps bureau te stelen'

Miniatuurvoorbeeld

Dat komt omdat belangrijke exportpartners zoals China hogere importheffingen hebben ingesteld op Amerikaanse producten, als vergelding voor het verhogen van importheffingen door de VS.

Averechts

Met de verhoogde importheffingen wil president Trump een nieuw handelsakkoord afdwingen met China. Volgens hem voert China een oneerlijke handelspolitiek, met als gevolg dat het land veel meer exporteert naar de VS dan andersom. Daar wil Trump verandering in brengen.

Maar dat werkt voorlopig averechts: het handelstekort met dat land groeide met maar liefst 10 procent tot een record van 36,8 miljard dollar, meldt CNBC. Morgen verloopt de inspraakperiode voor de nieuwe importheffingen op goederen met een totale waarde van maar liefst 200 miljard dollar.

Dat het politiek uitermate gevoelige handelstekort met China verder is opgelopen, zal er volgens Chris Rupkey, hoofdeconoom van de Japanse bank MUFG voor zorgen dat Trump die heffingen zal uitvoeren. "Amerika krijgt nog steeds geen eerlijke deal en dat kan maar een ding betekenen", zegt hij tegen Reuters

Dat er meer werd geïmporteerd dan geëxporteerd, heeft volgens Z-beurscommentator Durk Veenstra ook te maken met de koers van de dollar. Die staat relatief hoog ten opzichte van bijvoorbeeld de euro, waardoor Amerikanen relatief goedkoop kunnen importeren. Andersom zijn Amerikaanse producten juist weer relatief duurder voor klanten buiten de VS. 

Een andere verklaring is dat Amerikaanse consumenten en bedrijven nog snel even hebben gehamsterd, voor de heffingen van kracht werden, legt Veenstra uit. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van