Ga naar de inhoud
Economie

'Britten en Duitsers versoepelen brexitvoorwaarden voor deal'

De onderhandelende partijen stellen zich iets soepeler op.

Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben naar verluidt belangrijke brexit-eisen laten vallen, om zo toch nog te komen tot een brexitdeal.

Dat meldt Bloomberg op basis van ingewijden. In reactie op het nieuws steeg het Britse pond met een procent ten opzichte van de euro, om terug te zakken nadat het bericht door een Duitse regeringswoordvoerder werd ontkend.

Volgens het Bloomberg is Duitsland bereid om een minder gedetailleerde overeenkomst te sluiten over de toekomst van de handelsrelatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Ook de Britten zouden een vagere afspraak willen maken over de toekomstige relatie.

De brexitonderhandelingen vinden plaats in twee etappes. Eerst moest er een deal gemaakt worden over het verlaten van de Europese Unie. Dat lukte vorig jaar december. Maar de onderhandelingen over de relatie ná de brexit, daar schiet het maar niet op. Grootste struikelblokken: de grens tussen Ierland en Noord-Ierland en de toekomstige handelsrelatie.

Belangrijke beslissingen uitstellen

Over dat laatste zou nu zijn afgesproken dat die overeenkomst minder gedetailleerd wordt. Gerekend was op een document van honderd pagina's, nu zouden 10 kantjes voldoende zijn. Hierdoor zou ruimte ontstaan om lastige beslissingen uit te stellen tot na de brexitdatum, waardoor er nu wel in de herfst een akkoord gesloten kan worden.

Dat is nodig om het Britse en Europees parlement genoeg tijd te geven om er over te stemmen

Lees ook: Chaos, files en veel papierwerk: dit gebeurt er bij geen brexitdeal 

De EU ziet de huidige plannen van premier Theresa May niet zitten. Zij wil een 'zachte brexit', waarbij de Britten in een vrijhandelszone voor goederen blijven. Daardoor zouden bedrijven geen last krijgen van bijvoorbeeld grenscontroles bij export van en naar Europa.

Ook de controles op goederen zouden wat May betreft nog steeds gedaan kunnen worden door de Europese instanties. Goederen hoeven dan maar een keer gecontroleerd te worden.

Niet vastleggen details geeft ademruimte

Het is al langer de vraag wat voor relatie de Britten en de Unie samen zullen krijgen en hoeveel details daar van tevoren al over bekend moeten worden. Nu het moment van de echte brexit naderbij komt, verandert Duitsland van strategie. In eerste instantie wilde dat land, net als Frankrijk, juist veel al vastgelegd zien.

Tijd voor concessies 

Twee weken geleden werd het duidelijk dat de Europese Unie een extra top organiseert om over de brexit te praten. De onderhandelingen verlopen niet snel genoeg en de vertrekdatum nadert met rasse schreden. Omdat de Britten pas in juni met een voorstel kwamen, wordt het lastig - zo niet onmogelijk - om de informele deadline van oktober te halen.

Op het moment dat de Europese Unie akkoord zou gaan met een deal, moet Theresa May die ook nog door haar parlement zien te loodsen. Sommige diplomaten vrezen dat het proces tot in december door zou kunnen lopen. Dat zou ingewikkeld worden, want in maart moet alles eigenlijk afgerond zijn.

Grote compromissen

Brexitdeskundige Rem Korteweg voorspelde eerder al dat er in oktober grote compromissen gesloten moeten worden. Het lijkt erop dat het scenario zoals dat door Bloomberg beschreven wordt kans van slagen heeft.

Als de partijen afspreken dat een weinig gedetailleerde overeenkomst voldoende is, hebben de EU en het Verenigd Koninkrijk nog ruimte om in de post-brexit-overgangsperiode verder te onderhandelen over handel en economie.

Tot 2020 loopt een overgangsperiode waarin de Britten onder veel EU-regels blijven vallen en er nog vrij verkeer van goederen en personen is.