Ga naar de inhoud
Economie

India's oplossing voor klimaatverandering: koeien die minder boeren laten

Beeld © Getty

Met meer dan een miljard inwoners en een kolenverslaving levert India een flinke bijdrage aan de wereldwijde CO2-uitstoot. Maar ze werken hard om klimaatverandering tegen te gaan. En wel door ervoor te zorgen dat hun koeien minder boeren laten.

En het zou zomaar kunnen werken. In India lopen meer dan 280 miljoen koeien rond. Per vijf inwoners is er één koe. En koeien zijn niet alleen behoorlijk veel boeren, als ze een boer laten stoten ze ook nog veel methaan uit. Sterker nog: 90 procent van het methaan dat koeien uitstoten, gaat via de mond naar buiten. 

90 kilo methaan
Volgens onderzoek van de FAO stoot de gemiddelde koe ongeveer 90 kilo methaan per jaar uit. Dat staat gelijk aan de verbranding van 120 liter benzine, en de conclusie van het rapport luidt dus dat het door vee geproduceerde methaan meer klimaatschade oplevert dan alle CO2-uitstoot van auto's. Als koeien minder boeren zouden laten, zou dat dus daadwerkelijk een bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. 

Dus dat is precies waar een team van onderzoekers in de Indiase staat Kerala mee bezig is. Het team experimenteert met een kleiner type koe dat weliswaar minder melk produceert, maar veel beter tegen warm weer kan, een stuk minder poept en maar een tiende van het methaan uitstoot dat normale koeien uitstoten. 

Genen isoleren
Een van de onderzoekers wil nu proberen om het gen dat de koeien hittetolerant en milieuvriendelijk maakt te isoleren, zodat hij via genetische manipulatie ook normaal vee deze eigenschappen mee kan geven. Op die manier levert het kolenverslaafde India dan toch een bijdrage aan het klimaat. 

Dit is een artikel van