Ga naar de inhoud
Economie

Toerisme bijna net zo belangrijk voor de BV Nederland als de bouw

Evenementen, zoals onlangs het bezoek van de Reuzen van Royal de Luxe in Leeuwarden, trekken ook veel toeristen. Beeld © Archieffoto ANP

Het geld dat hordes buitenlandse toeristen en wijzelf uitgeven aan hotelovernachtingen, uitjes en drankjes op het terras, zorgt ervoor dat toerisme qua bijdrage aan de BV Nederland belangrijker is dan de landbouw en de gas- en oliewinning bij elkaar.

Toerisme was vorig jaar goed voor 28,3 miljard euro aan toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is omgerekend 4,3 procent van ons bruto binnenlands product van in totaal 660,4 miljard euro. 

Bouw net ietsje meer dan toerisme

Ter vergelijking: de financiële sector draagt een kleine 50 miljard bij aan het bbp, oftewel ruim 7 procent. De bouw, toch een belangrijke sector waar veel mensen in werken, is goed voor 4,4 procent. En dat is net iets meer dan toerisme, blijkt uit een inventarisatie van RTL Z op basis van de CBS-cijfers.   

Miniatuurvoorbeeld

Ruim 82,1 miljard

In totaal werd vorig jaar 82,1 miljard euro uitgegeven in de Nederlandse toerismebranche, een stijging van bijna 7 procent. Daar zitten ook uitgaven bij van buitenlanders die via Nederlandse sites zoals Booking.com hun hotel boeken of via Nederland vliegen. 

Het grootste gedeelte komt overigens nog wel van Nederlanders zelf, die het er in eigen land goed van nemen. Dat geld ging vooral op aan uitjes en horecabezoek, vertelt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. "We gaan er vaker op uit, dat loopt in de pas met het inkomen dat omhoog gaat."

Buitenlandse toeristen

In totaal spendeerden Nederlanders vorig jaar 43 miljard aan al die uitjes en horecabezoek, 3,6 procent meer dan in 2016. Buitenlandse toeristen gaven 29,9 miljard euro uit. Hun uitgaven stegen relatief wel harder met 12,6 procent.

"We worden steeds populairder. Zie Amsterdam, daar is het heel zichtbaar, maar ook in Volendam, Giethoorn en zelfs Rotterdam", vertelt Van Mulligen. 

Dat is ook terug te zien in de groei van het aantal banen in de sector: dat steeg met 3,8 procent, harder dan de banengroei van 2,1 procent in het algemeen. Van alle banen in Nederland, is 7,5 procent in de toeristische sector. 

Lees ook: