Economie

Dieselauto's uit de gratie in het bedrijfsleven

27 augustus 2018 00:01 Aangepast: 27 augustus 2018 00:10
Het begin van de milieuzone in Rotterdam. Beeld © Archieffoto ANP

Dieselauto's zijn op hun retour in zakelijk Nederland. Het aantal kilometers dat erin werd gereden daalde vorig jaar, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door het aantal afgelegde kilometers in benzineauto's en elektrisch aangedreven auto's.

"De diesel is minder populair door slechte publiciteit na het sjoemelschandaal, maar ook de maatregelen zoals de milieuzones", vertelt Marjolijn Jaarsma van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Daarnaast speelt volgens haar mee dat het verschil tussen de diesel- en benzineprijs kleiner is geworden. "Het wordt allemaal wat minder aantrekkelijk aan de pomp om diesel te rijden", zegt zij. Van alle nieuwe bedrijfsauto's die vorig jaar werden verkocht, was nog maar 30 procent diesel, dat was in 2015 nog 45 procent.

Minder kilometers

Dat vertaalt zich in het aantal gereden kilometers: met dieselauto's werd vorig jaar 2 procent minder gereden. En dat werd vooral veroorzaakt omdat het aantal bedrijfsauto's op diesel daalde: van 493.000 in 2016 naar 476.000 vorig jaar, een daling van ruim 3 procent.

Toch ging het aantal gereden kilometers vorig jaar verder omhoog, dankzij de aantrekkende economie. In totaal werd 119,1 miljard kilometer gereden, 0,4 procent meer dan in 2016, toen een record aantal kilometers werd gereden. Dat was vooral te danken aan het aantal kilometers dat met bedrijfsauto's op benzine werd afgelegd. 

Het aantal kilometers dat in elektrisch aangedreven auto's werd gereden steeg weliswaar het hardst, maar het aantal zakelijke hybrides of volledig elektrische auto's steeg maar nauwelijks: met 0,3 procent tot 154.000. Het aantal (deels) elektrische auto's in privé-bezit steeg wel fors, met 25 procent tot bijna 150.000.

Minder privékilometers

Want hoewel het aantal personenauto’s dat 'we' hebben wel met 2 procent steeg, daalde het gemiddelde aantal kilometers dat ermee werd gereden. Dat is voor het eerst sinds 2012. Een mogelijke oorzaak is dat jongeren minder vaak een auto hebben en er ook nog eens minder mee rijden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore