Economie

Fed-baas slaat terug naar Trump: rentestijging is beste voor economie

24 augustus 2018 16:58 Aangepast: 16 november 2018 10:43
President Jerome Powell van de Amerikaanse Federal Reserve. Beeld © EPA

In een speech op het jaarlijkse symposium van centrale bankiers in Jackson Hole heeft topman Jerome Powell van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, het beleid van de Fed verdedigd. Onlangs had president Trump daar nog flinke kritiek op.

De verhogingen van de officiële rentetarieven door de Fed zijn de beste manier om het herstel van de economie in de VS te beschermen, de banengroei zo sterk mogelijk te houden en de inflatie in bedwang te houden, aldus Powell in zijn speech in Jackson Hole.

In Jackson Hole zijn de belangrijkste centrale bankiers van de wereld bijeen om te discussiëren over rente, het opkoopbeleid van obligaties en de economie.

Lees ook: Centrale bankiers in Jackson Hole voor jaarlijkse heisessie: dit speelt er

Trump

President Trump zei eerder deze week nog dat hij 'niet verheugd' was over de renteverhogingen van de Fed. Hij zei dat Powell juist voor 'goedkoop geld' zou moeten zorgen om de economische groei te behouden. Een renteverhoging zorgt er juist voor dat geld lenen duurder wordt.

De Fed verhoogde de rente dit jaar al vijf keer, waarvan twee keer sinds Powell het roer overnam van Janet Yellen. Vorige maand uitte Trump ook al stevige kritiek op de renteverhogingen, wat destijds voor flink wat opschudding zorgde.

Die opmerkingen waren opvallend, want de Fed is onafhankelijk, zodat de president zich helemaal niet mag bemoeien met het beleid.

Trump was eerder wel voor hogere rente

Frappant is dat Trump, voordat hij president werd, jarenlang uithaalde naar de Fed omdat deze volgens hem de rente te laag zou houden en daardoor het gevaar van een zeepbel in de economie zou voeden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van