Economie

China en VS ronden gesprekken af, geen doorbraak in handelsconflict

24 augustus 2018 07:20 Aangepast: 24 augustus 2018 08:37
Beeld © Getty Images

Na twee dagen praten hebben China en de Verenigde Staten de onderhandelingen over de handelsoorlog afgerond. De gesprekken hebben niet geleid tot een doorbraak.

Dat was ook niet echt te verwachten. President Trump zei begin deze week, nog voor de gesprekken begonnen, al dat hij er eigenlijk niet zo veel van verwachtte. In een interview met Reuters gaf hij aan dat hij voorlopig geen plannen heeft om de handelsoorlog te beëindigen.

'Constructief en openhartig' 

Een woordvoerder van het Witte Huis laat weten dat er gesproken is over het bereiken van 'eerlijkheid, balans en wederkerigheid in de economische relatie'. Het Chinese ministerie van economische zaken zegt dat het een constructief en openhartig gesprek is geweest.

Afgelopen donderdag gingen de nieuwste sancties van de Verenigde Staten in. China liet zich niet kennen en betaalde met gelijke munt terug. Op dit moment staat de teller op 50 miljard aan importen die zwaar worden belast aan de grens.

Oplossing kost tijd

Voor de onderhandelingen begonnen zei Trump dat het 'tijd zou kosten' om het handelsconflict op te lossen. Volgens de Amerikaanse president 'doet China het al veel te lang te goed' en 'zijn ze verwend geworden'.

Trump wil het handelstekort van de VS ten opzichte van China flink kleiner maken. De Amerikanen importeerden vorig jaar voor 375 miljard dollar meer dan ze exporteerden naar China. Volgens de Amerikaanse president is dat een verlies voor de Verenigde Staten.

Strategie

Een oplossing voor dat conflict lijkt nog niet dichtbij. Toch is er mogelijk een uitweg, zei analist Andy Langenkamp onlangs tegen RTL Z. Trump zou ervoor kunnen kiezen het conflict nog verder te laten escaleren, om vervolgens een stap terug te doen en het succes te claimen omdat hij rust in de tent brengt.

Of dat ook echt de strategie van Trump is moet nog blijken. Als het een optie is, verwacht Langenkamp dat Trump daar ten minste mee zal wachten tot de congresverkiezingen in de VS dit najaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van