Economie

Centrale bankiers in Jackson Hole voor jaarlijkse heisessie: dit speelt er

23 augustus 2018 16:04 Aangepast: 16 november 2018 10:44
ECB-topman Mario Draghi (links) en Fed-president Jerome Powell. Beeld © Getty

Het jaarlijkse symposium van de belangrijkste centrale bankiers in de wereld in het Amerikaanse Jackson Hole is begonnen. Ze discussiëren onder meer over het rentebeleid en ondanks dat er geen grote beslissingen zullen vallen, is er toch wel het een en ander om naar uit te kijken.

Natuurlijk hebben Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), zijn collega Jerome Powell van de Amerikaanse Federal Reserve en hun collega's geregeld contact, maar het is ook goed om elkaar in levenden lijve te zien. Dat doen ze tot en met zaterdagmiddag.

Centrale bankiers, economen en professoren komen bij elkaar in de Jackson Lake Lodge in het Grand Teton National Park in Wyoming. Ze zullen niet alleen genieten van het mooie uitzicht, maar waarschijnlijk ook van elkaars uiteenzettingen over rente, het opkoopbeleid van obligaties en de economie.

'Geen harde uitspraken'

Hele harde uitspraken over het beleid zullen niet worden gedaan, zegt Bas van Geffen, analist van de Rabobank. Hij richt zich op de eurozone en de ECB. Het thema van het symposium is 'Changing Market Structure and Implications for Monetary Policy'.

Het symposium is bedoeld als discussieplatform. Zo is er in het verleden gesproken over wat er moest worden gedaan toen in Europa banken minder geld uitleenden aan bedrijven.

Miniatuurvoorbeeld

Jackson Hole vorig jaar: Haruhiko Kuroda van de Japanse centrale bank, Janet Yellen (destijds president van de Fed) en Mario Draghi van de ECB. (Foto: Getty Images)

Agenda

Uit de agenda blijkt dat belangrijkste speech zal zijn van Fed-topman Jerome Powell, vrijdag om 16:00 uur onze tijd. Topman Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) is er niet bij in Jackson Hole. Waarom weet een woordvoerder van DNB niet.

Het symposium wordt georganiseerd door de Federal Reserve Bank of Kansas City, een van de 12 regionale banken in de VS die samen de Federal Reserve vormen. De Kansas City bank is verantwoordelijk voor het district waaronder Colorado, Kansas, Nebraska, Oklahoma, Wyoming en delen van West-Missouri en Noord-New Mexico vallen.

'Pad Fed en ECB duidelijk'

Tijdens de financiële crisis, een aantal jaren geleden, werd in Jackson Hole nog het beleid voor de komende jaren besproken, zegt analist Philip Marey, die zich bij Rabobank richt op de Amerikaanse economie. De economie draait nu veel beter en we hoeven dan ook geen grote wijzigingen van het beleid te verwachten.

Van de Fed en de ECB is het beleid duidelijk, zegt Marey. De markt verwacht dat de Fed in september de officiële rente verder verhoogt. De ECB zei eerder al dat het opkoopbeleid per 1 januari zal zijn afgelopen, tenzij er een enorme tegenvaller komt, zegt Van Geffen. Pas volgend jaar, waarschijnlijk na de zomer, begint de ECB de rente te verhogen.

Vragen over beleid

Toch hebben de financiële markten enkele vragen over het beleid van de Fed en de ECB, legt Marey uit. Zo is het de vraag wanneer de Fed stopt met renteverhogingen. De officiële rente in de VS is immers al zeven keer opgetrokken en de korte rente en de lange rente liggen steeds dichter bij elkaar. Normaal gesproken is de lange rente hoger dan de korte rente.

Als dat andersom is, dan raakt historisch gezien de Amerikaanse economie 12 tot 18 maanden later in een recessie, zegt Marey.

Miniatuurvoorbeeld

Veel 'houthakkersoverhemden' in Jackson Hole vorig jaar: hier Maurice Obstfeld, hoofdeconoom, van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). (Foto: Getty Images)

'Maakt Fed dezelfde fout?'

Het gebeurde volgens Marey al een paar keer dat de Fed de rente bleef verhogen, terwijl de economie kromp. Sommige economen vinden dan ook dat je eerder moet stoppen met het  verhogen van de rente. "Het is alleen de vraag wanneer de rente hoog genoeg is", aldus Marey.

Economen binnen de Fed die de rente verder willen verhogen lijken aan de winnende hand, zegt hij. "Dat is wel een zorgenpunt. Er lijkt binnen de Fed sprake van zelfgenoegzaamheid." Marey vreest dat de Fed 'overmoedig de rente blijft verhogen'.

Fed-rente en Turkije

Het rentebeleid van de Fed is ook belangrijk voor opkomende markten, zoals Turkije, zegt beurscommentator Durk Veenstra. Toen de rente in de VS nog lager was, staken beleggers hun geld in opkomende markten omdat de rente daar hoger was. Maar nu de Amerikaanse rente is verhoogd, krijg je ook in de VS een aardig rendement zonder risico.

Opkomende markten moeten hun rente wel optrekken om concurrerend te blijven, anders vliegt het geld naar de VS, aldus Veenstra.

ECB

Bij het ECB-beleid is nog niet bekend hoe de bedragen die vrijkomen uit aflopende obligaties zullen worden geherinvesteerd. De ECB heeft heel wat (staats)obligaties opgekocht om de inflatie op te stuwen. Als na die aflopen, krijgt de ECB zijn geld terug.

Dat stopt de ECB nu weer in obligaties, maar de ECB heeft nog niet gezegd tot wanneer dat gebeurt. Van Geffen denkt dat dat tot april of juni 2020 het geval zal zijn. Nu is er namelijk nog een negatieve rente voor banken die geld stallen bij de ECB. Van Geffen denkt dat de ECB eerst dat vanaf september volgend jaar naar nul zal brengen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van