Economie

Trump uit weer kritiek op Fed: 'niet verheugd' over renteverhogingen

20 augustus 2018 19:56 Aangepast: 15 april 2019 16:12
Donald Trump en Jerome Powell, baas van de Amerikaanse centrale bank. Beeld © EPA

De Amerikaanse president Trump heeft zich opnieuw kritisch uitgelaten over het rentebeleid van de Fed. Opmerkelijk, want de president mag zich helemaal niet bemoeien met het beleid van de onafhankelijke Amerikaanse centrale bank.

Op een benefietbijeenkomst zou hij zich vooral hebben uitgelaten over Fed-voorzitter Jerome Powell, die hij overigens zelf heeft aangesteld. Trump zou volgens drie aanwezigen gezegd hebben dat hij verwachtte dat Powell voor 'goedkoop geld' zou zorgen. Een renteverhoging zorgt er juist voor dat geld lenen duurder wordt.

De Fed verhoogde de rente dit jaar al vijf keer, waarvan twee keer sinds Powell het roer overnam van voorganger Janet Yellen. Vorige maand uitte Trump ook al stevige kritiek op de renteverhogingen, wat destijds voor flink wat opschudding zorgde. Op de financiële markten werd onmiddellijk gereageerd op de uitspraken.

Ongebruikelijke opmerkingen

Trump zei toen tegen CNBC dat deze verhogingen het economisch herstel in de weg. Hij voegde daar aan toe: "Ik laat ze doen wat zij het beste vinden." Trump erkende wel dat zijn opmerkingen ongebruikelijk waren, maar zei dat dit hem niet interesseerde.

"Ik zeg gewoon hetzelfde dat ik ook zou hebben gezegd als gewone burger. Iemand kan zeggen: dat zou je als president niet moeten zeggen. Maar dat kan me niet schelen, omdat mijn standpunten niet zijn veranderd.'' Vorige presidenten onthielden zich van kritiek op de Fed uit respect voor de onafhankelijke status van de instantie.

Dollar zakte

Ook nu werkten Trumps opmerkingen door op de financiële markten. De waarde van de dollar zakte naar zijn laagste niveau van de dag na berichtgeving hierover. De Fed is van plan de rente dit jaar nog twee keer te verhogen.

De meeste marktkenners gaan er vooralsnog van uit dat Powell zich niet onder druk laat zetten door Trump en daadwerkelijk twee renteverhogingen doorvoert.

Trump eerst jarenlang juist tegen lage rente

Tegen persbureau Reuters zei Trump dat hij Powell blijft bekritiseren als hij de rente weer verhoogt. Frappant is dat Trump, voordat hij president werd, jarenlang uithaalde naar de Fed omdat deze volgens hem de rente te laag zou houden en daardoor het gevaar van een zeepbel in de economie zou voeden.

"Het roekeloze beleid van de Fed zal in de komende jaren voor problemen zorgen", tweette hij in 2011. Hij vreesde dat de VS een soort Griekenland zou worden. In 2012 tweette Trump nog dat het opkopen van de Fed van staatsobligaties de toekomst van Amerikaanse kinderen zou raken.

Trump benoemde Powell

Trump heeft Powell notabene zelf aangesteld, zegt beurscommentator Janneke Willemse in RTL Z Voorbeurs. "Trump had verwacht dat Powell voor goedkoop geld zou zorgen, maar het hij is doorgegaan met renteverhogingen. Verwacht wordt dat de volgende stap in september is."

Analist Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer vindt het 'heel opmerkelijk' dat de Amerikaanse president zich hier nadrukkelijk mee bemoeit: "de Fed hoort onafhankelijk te zijn".

'Trump moet nog andere leden Fed benoemen'

"De Fed rapporteert aan het Congres, voor de rest zou er geen invloed op moeten zijn." De president benoemt de leden van de Fed voor vier jaar, Trump kan Powell er nu niet meer uitwerken, aldus Bender.

Maar Trump kan er wel voor zorgen dat nieuwe leden die hij nog gaat benoemen in zijn zak heeft, zegt Bender. "Dat zou wel zorgelijk kunnen zijn." Als voorbeeld noemt hij de Turkse president Erdogan, die er al jarenlang zit. "Erdogan heeft de centrale bank in Turkije zo onderuit gehaald, dat de kredietwaardigheid van Turkije ook onderuit is gegaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van