Economie

PepsiCo koopt Sodastream voor 3,2 miljard dollar

20 augustus 2018 10:12 Aangepast: 20 augustus 2018 10:21
Actrice Scarlett Johansson werd in 2014 ambassadeur voor het merk. Rechts topman Daniel Birnbaum. Beeld © Getty Images

De Amerikaanse fabrikant van frisdrank en snacks PepsiCo koopt Sodastream. Dat Israëlische bedrijf maakt apparaten waarmee mensen thuis mineraalwater kunnen maken.

PepsiCo betaalt 144 dollar per aandeel, wat neerkomt op een totaalbedrag van 3,2 miljard dollar (2,8 miljard euro). Het bedrijf betaalt in cash. Dat kan het ook makkelijk, vorig jaar boekte PepsiCo een winst van bijna 4,9 miljard dollar op een omzet van ruim 63 miljard

De overname is een signaal dat de nieuwe topman, Ramon Laguarta, de door zijn voorganger ingeslagen weg voorzet, schrijft de Financial Times. Onder de leiding van Indra Nooyi ging PepsiCo minder focussen op suikerhoudende drankjes en meer op gezonde dranken en snacks. 

'Buiten de fles om'

Sodastream is dan ook een waardevolle toevoeging aan het assortiment dat PepsiCo al heeft, aldus aankomend topman. "Het zal onze opties om de consument thuis eigen drankjes te laten maken verbreden." Volgens hem is PepsiCo op de goede weg om zijn producten bij de consument te krijgen 'buiten de fles om'. 

Het Israëlische bedrijf is naar eigen zeggen nummer 1 wereldwijd op het gebied van mineraalwatermakers. Met de apparaten van het bedrijf wordt koolzuur toegevoegd aan kraanwater, consumenten kunnen zelf kiezen hoe bruisend ze hun eigen mineraalwater willen maken.

Met een sodastream kun je niet alleen mineraalwater maken. Achteraf kunnen er ook smaken aan toegevoegd worden met speciale siroop, een manier die vergelijkbaar is met de frisdrankautomaten bij bijvoorbeeld McDonalds. 

Topman blijft

Sodastream is de afgelopen jaren hard gegroeid in Europa en Azië, maar heeft flinke concurrentie in de Verenigde Staten. Topman Daniel Birnbaum blijft aan het roer staan van het bedrijf.

De transactie moet nog worden goedgekeurd door onder meer de aandeelhouders en zal naar verwachting in januari volgend jaar worden afgerond. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore