Economie

Beleggers positiever: niet onder de indruk van Brexit

27 augustus 2016 09:24 Aangepast: 30 juli 2017 13:30
Beeld © ANP

Nederlandse beleggers zijn in augustus optimistischer geworden. Het vertrouwen is bijna weer op het niveau van voor de Britten besloten uit de EU te stappen.

Dat blijkt uit de ING Beleggersbarometer. Deze steeg van 121 in juli tot 130 in augustus. in juni, toen de Britse kiezers besloten tot een Brexit, stond de index nog op 132.

De stijging van de index komt doordat beleggers hun eigen financiële situatie zagen verbeteren en doordat de aandelenkoersen de afgelopen maanden wat stegen. Ook zijn ze wat optimistischer over de algehele economische situatie.

Kopen na brexit-besluit

Opvallend is dat driekwart van de beleggers na het besluit tot een Brexit niet verkocht. Eén op de vijf besloot zelfs te kopen. Volgens Bob Homan, Hoofd ING Investment Office, was dat toen ook te zien aan de orders die beleggers inlegden. Alleen in het eerste uur na de opening waren er veel verkooporders, daarna steeg het aantal kooporders.

Toch zijn beleggers nog aan de voorzichtige kant voor de komende drie maanden. Ze denken dat hun eigen financiële situatie weer slechter zal worden. Over de economie en de beurs zijn ze niet somberder.

Positiever

In vergelijking met afgelopen maand denken minder beleggers dat de AEX zal dalen. Ruim de helft gaat zelfs uit van een stijging. Gedurende het onderzoek van ING steeg de AEX van 439 tot 454 punten. Toch gaan beleggers nog uit van een stand van de AEX eind november van 444 punten. Dat is wel tien punten meer dan wast ze vorige maand dachten, maar minder dan waar de AEX nu staat (453 punten).

Opvallend is dat meer beleggers defensief of zelfs zeer defensief belegt. Inmiddels geldt dat voor een kwart van het totaal. Dat is gelijk aan het aandeel van beleggers die juist (zeer) offensief zijn. Beleggers zitten nog voornamelijk in aandelen en beleggingsfondsen. Dat geldt voor drie van de vier.

Beleggers durven weer meer aan anderen te adviseren te gaan beleggen, maar opvallend genoeg nog altijd zijn er meer beleggers die het afraden.

Gisteren hintte Fed-president Yellen op een renteverhoging, dus het is de vraag hoe beleggers er in staan. De AEX-index steeg in ieder geval.

Meer in beleggingsfondsen

Zo'n 40 procent van degenen die beleggen verwachten de komende maand geld over te houden om in de markt te steken. Dat is het hoogste percentage dit jaar tot nu toe. Dat geld zal waarschijnlijk wel naar beleggingsfondsen gaan, de helft denkt daar meer in te gaan beleggen. Dat gaat dus ten koste van beleggingen in individuele aandelen. 

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van