Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Trump wil einde aan kwartaalcijfers: 'Levert banen op'

17 augustus 2018 14:42 Aangepast: 13 mei 2019 11:49
Trump met onder meer Amazonmiljardair Jeff Bezos. Beeld © EPA

De Amerikaanse president Donald Trump wil af van van de regel dat Amerikaanse bedrijven ieder kwartaal bedrijfscijfers moeten publiceren. Het zou bedrijven helpen, en daarmee banen creëren, is hem ingefluisterd door een topman uit het bedrijfsleven.

Trump twittert dat hij de Securities and Exchange Commission (SEC) heeft gevraagd om onderzoek te doen naar de mogelijkheid om regels voor het publiceren van bedrijfscijfers te versoepelen. In plaats van om de drie maanden zouden bedrijven nog maar eens per half jaar omzet- , winst- en verliescijfers hoeven publiceren. 

De Amerikaanse president heeft zijn oor te luisteren gelegd bij enkele van 's werelds belangrijkste zakenmensen, zegt hij. Op zijn vraag wat er nodig is om Amerikaanse bedrijven nog beter te laten presteren, antwoordde een van hen dat zo'n maatregel 'meer flexibileit' zou opleveren en geld zou besparen. 

Verplicht

Het gaat om de zogeheten Form 10-Q, waarbij de Q staat voor kwartaal. Het publiceren hiervan is wettelijk verplicht in de VS voor alle beursgenoteerde bedrijven, staat op de site van SEC. In dat rapport moet het bedrijf financiële informatie openbaren, al hoeft daar nog geen goedkeuring van de accountant bij te zitten.

In Nederland is het niet verplicht voor bedrijven om ieder kwartaal te rapporteren, laat een woordvoerder van toezichthouder AFM weten. Beursgenoteerde bedrijven moeten het een keer per half jaar doen

Levert het banen op?

​"Maar de meeste bedrijven doen het toch elk kwartaal, omdat ze menen dat het goed is om hun aandeelhouders op de hoogte te houden", zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. 

​"Trump zal zo wel het Amerikaanse bedrijfsleven een plezier willen doen, maar of het banen oplevert vraag ik me af", zegt hij. Veenstra denkt dat het vooral bedrijven geld scheelt. ​"En dat bespaarde geld gaat als winst naar aandeelhouders, en zal niet worden gebruikt om meer mensen in dienst te nemen, vrees ik."

Transparantie

Toch zitten er ook echt wel voordelen aan, legde Corné van Zeijl, analist en strateeg bij Actiam, al eerder uit. "Je moet je beleid niet gaan maken op basis van kwartaalcijfers, want dan krijg je dat bedrijven bepaalde problemen een kwartaal opschuiven. Het is ook niet voor niks dat resultaten vaak meevallen, ze worden dus wel een beetje gemanipuleerd."

Aan de andere kant is het moeilijker om een bedrijf in de gaten houden als ze geen kwartaalcijfers publiceren. "Als een onderneming een goed trackrecord heeft, dat vindt hij het geen probleem om vertrouwen te geven, maar er zijn genoeg bedrijven die je zelf graag in de gaten houdt", aldus Van Zeijl.

Buffett? Musk?

Wie de zakenman is die Trump hierom heeft gevraagd, twitterde de president niet. Mogelijk is het beursgoeroe Warren Buffett, die begin juni van dit jaar pleitte om de kwartaalcijferrapporten af te schaffen. Dat is beter voor de lange termijn, zegt Buffett. Zijn oproep werd gesteund door Jamie Dimon, topman van de grote Amerikaanse bank JPMorgan.

Een andere Amerikaanse topman met een uitgesproken afkeer van het publiceren van kwartaalcijfers is Elon Musk. Volgens hem zet dat zo'n druk op Tesla, omdat short-sellers het gebruiken om te speculeren op koersdalingen.

Dat is zelfs een van de redenen dat Musk Tesla van de beurs wil halen, zo schreef hij aan zijn personeel in een toelichting op zijn omstreden tweet waarin hij aankondigde Tesla van de beurs te willen halen

De SEC reageerde niet direct op een verzoek om commentaar. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore