Economie

Crypto's hard onderuit, koers bitcoin rond 6000 dollar

14 augustus 2018 11:45 Aangepast: 27 november 2018 08:48
Een wisselkantoor voor cryptocurrencies in het Poolse Krakow. Beeld © Getty Images

Augustus is tot nu toe een slechte maand voor beleggers in cryptocurrencies zoals bitcoin en ether. Sinds het begin van de maand verdampte een fiks deel van de winst die in juli was opgebouwd.

Zo was de koers van bitcoin begin augustus ruim 8000 dollar, vandaag schommelt de koers rond de 6000, een verlies van omgerekend zo'n 22 procent. De koers van ether knalde nog harder onderuit: van ruim 430 dollar op 1 augustus naar 270 vandaag, oftewel bijna 40 procent.

Miniatuurvoorbeeld

De koersverliezen beperken zich niet tot deze twee crypto's, integendeel zelfs. De honderd meest waardevolle cryptocurrencies leden in de afgelopen 24 uur állemaal op verlies, blijkt uit de indices van de website Coinmarketcap. Deze site publiceert het gewogen gemiddelde van de koersen van cryptocurrencies van meerdere handelsplatformen.

Geen bitcoin tracker

De verkoopgolf staat in nauw verband met het besluit van de Amerikaanse toezichthouder SEC om geen bitcoin-ETF toe te staan, schrijft Bloomberg. Een ETF (exchange-traded fund, ook wel tracker genaamd) is een beleggingsproduct dat de koers van een aandeel volgt.

De Amerikaanse tweeling Winklevoss wil graag zo'n ETF introduceren om de koers van bitcoin te volgen. Op die manier zouden beleggers makkelijker op de koers van bitcoin kunnen speculeren.

De SEC gaf alleen geen toestemming voor het plan van de broers, die beide miljardair werden met hun belegging in 2013 in bitcoin. Volgens de beurswaakhond is de kans op koersmanipulatie te groot, schrijft Reuters

Marktwaarde verdampt

2018 is sowieso nog niet bepaald het jaar van de bitcoin. Die piekte eind vorig jaar tot bijna 20.000 dollar. Sindsdien daalde de koers van de belangrijkste cryptomunt fors, net als die van andere cryptovaluta. De totale marktwaarde van alle cryptovaluta bij elkaar opgeteld daalde van 835 miljard dollar in januari tot 192 miljard nu, berekende Bloomberg.

Lees ook:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore