Economie

Opec: vraag naar onze olie daalt volgend jaar

13 augustus 2018 15:00 Aangepast: 13 augustus 2018 15:13
Een inwoner van de Saudische hoofdstad Riyad. Beeld © Getty Images

De belangrijkste olieproducerende landen verwachten dat er volgend jaar minder vraag zal zijn naar hun olie. Rivalen van het machtsblok pompen namelijk meer olie op dan verwacht.

Vooral China zal volgend jaar meer olie produceren dan in eerste instantie werd aangenomen, meldt de OPEC. Dit jaar alleen al pompen de landen die níet bij de oliekartel OPEC zijn aangesloten 73.000 extra vaten per dag op, een stijging van ruim 2 miljoen vaten ten opzichte van vorig jaar.

En omdat er in onder andere China meer geproduceerd zal worden, is er minder olie van de OPEC nodig. 

Balanceeract tussen tekort en aanbod

Het kartel, onder aanvoering van Saudi-Arabië, voert altijd een balanceeract uit om precies zoveel olie op te pompen dat er geen overaanbod ontstaat (waardoor de prijs zou dalen), maar ook geen tekort (waardoor de prijs enorm zou stijgen). Als dat laatste gebeurt, helpt het Amerikaanse schalieolieproducenten in het zadel en worden alternatieve energiebronnen aantrekkelijker.

Om het evenwicht te bewaren, zal volgend jaar iets meer dan 32 miljoen vaten olie per dag opgepompt moeten worden door de OPEC om aan de wereldwijde vraag te voldoen. Dat is een daling van 800.000 vaten per dag ten opzichte van de vraag dit jaar.

Productie opvoeren

In juni besloot de OPEC nog om de productie van olie op te voeren, vanwege de fors gestegen olieprijs. Toen al was de verwachting dat de voorgenomen verhoging van 1 miljoen vaten per dag niet zou lukken

In Libië, Iran en Venezuela werd minder opgepompt. Ook in Saudi-Arabië werd minder opgepompt. Het land verlaagde de productie met ruim 52.000 vaten per dag om zo niet de markt  te overspoelen, schrijft Reuters. In andere OPEC-landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Angola, Algerije en Irak werd de productie opgevoerd.

Brandstofprijs omhoog

De ontwikkelingen op de oliemarkt zorgen zeer waarschijnlijk voor zure gezichten bij de pomp, want de olieprijs kon dit jaar wel eens harder stijgen dan verwacht, meldde ABN Amro vorige week al.

De bankiers analyseerden de markt en verwachten dat de prijs van een vat olie volgend jaar stijgt tot zo'n 85 dollar. Op dit moment kost een vat Brent-olie 73 dollar. De hogere olieprijs zorgt ook voor duurdere brandstof, ook al is de brandstofprijs uit meer componenten opgebouwd dan alleen de prijs van ruwe olie.

`