Economie

Trump verdubbelt Turkse sancties, koers lira duikt verder omlaag

10 augustus 2018 17:23 Aangepast: 10 augustus 2018 20:00
Beeld © AFP

President Trump stookt het conflict tussen Turkije en Amerika vandaag verder op met een uitbreiding van sancties. De koers van de lira duikt verder omlaag.

De Turkse lira bereikte vanmiddag een historisch dieptepunt, nadat Trump twitterde dat hij meer sancties instelt voor Turkije. De koers van de munt daalde met ruim 15 procent in waarde ten opzichte van de dollar. Rond 20.00 uur stond de munt ruim 13,5 procent lager ten opzichte van de dollar.

Lees ook: 'Rampzalige val' Turkse lira: dit is er aan de hand

In de tweet maakte Trump bekend de importheffingen op Turks staal en aluminium te verdubbelen, naar respectievelijk 50 procent en 20 procent. In dezelfde tweet benadrukt hij ook dat de relatie met Turkije op dit moment niet al te best is. 

President Erdogan hield zelf een persconferentie vanmiddag, waarin hij zijn volk opzweept om zich vooral niets aan te trekken van de koersval. "De dollar kan ons pad niet blokkeren. Als iemand dollars of goud onder zijn kussen heeft liggen, wissel het dan in bij onze banken voor lira's", riep hij daarin op.

"Dit zal het antwoord zijn van mijn volk tegen zij die een economische oorlog tegen ons voeren", zei hij verder.

Belletje met Poetin

Persbureau AP meldt intussen dat Erdogan getelefoneerd heeft met de Russische president Poetin, om de handelsrelatie tussen de twee landen te aan te halen.

De beurzen in Amerika en Europa reageren sterk op de onrust in Turkije. De Europese aandelenbeurzen gingen omlaag, en in New York openden de beurzen met verliezen. Om 20.00 uur stond de Dow Jones-index 250 punten lager. 

Ook de euro verloor vandaag aan waarde ten opzichte van de dollar. De angst bestaat dat de vrije val van de Turkse munt overslaat op Europese banken met een bijzondere blootstelling aan Turkije.

Door de crisis in Turkije zitten Europese banken met de gebakken peren, ook ons eigen ING, laat Roland Koopman zien:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van