Economie

Voormalig commandopost uit Tweede Wereldoorlog is nu luxe penthouse

10 augustus 2018 14:50 Aangepast: 10 augustus 2018 17:22
Landhuis Bentley Priory, net buiten Londen. Beeld © Savills

Opgelet: dit Engelse landhuis met 600 jaar historie staat te koop. Het speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. In de tuin staan zelfs nog twee gevechtsvliegtuigen opgesteld.

Om teleurstelling te voorkomen: als je dit stulpje koopt, krijg je niet het hele pand maar een penthouse van ruim 200 vierkante meter op de tweede verdieping.

 

Liefhebber van geschiedenis

Niet getreurd, want je krijgt er genoeg voor terug. Er is een conciërge, je krijgt vier parkeerplaatsen voor je bolides, twee tennisbanen en deelt de gemeenschappelijke tuin van 57 hectare. 

Miniatuurvoorbeeld

Er is een royale gezamenlijke tuin van 57 hectare. (Beeld: Savills)

De koper van dit huis moet vooral een liefhebber zijn van geschiedenis. Bentley Priory, zoals het landhuis heet, heeft namelijk een belangrijke rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Het was het hoofdkwartier van de Engelse koninklijke luchtmacht. Vanuit hier werden verschillende luchtoperaties geleid.

Skyline van Londen

En inderdaad, vanaf de drie terrassen van je penthouse kan je de lucht prima verkennen. Met een beetje geluk zie je zelfs de skyline van Londen, inclusief reuzenrad London Eye en de BT Tower.  

Miniatuurvoorbeeld

Het uitzicht vanaf een van je drie terrassen. (Beeld: Savills)

Modern interieur

Van al die jaren geschiedenis zie je binnenin het appartement weinig terug. Het is helemaal gemoderniseerd. De woning telt drie slaapkamers en badkamers en een ruime huiskamer met hoge plafonds.

De grootste slaapkamer zit op de bovenste verdieping, en vanuit daar heb je uitgebreid uitzicht over het landgoed. De verkopend makelaar pronkt met de keuken, die van het Duitse kwaliteitsmerk Ballerina is.

Miniatuurvoorbeeld

Miniatuurvoorbeeld

De Duitse keuken en de woonkamer met hoge plafonds. (Beeld: Savills)

Museum

We snappen best dat je met zo'n huis in bezit af en toe met je hoofd in de wolken zit. Mocht je geheugen je in de steek laten, of wil je gewoon even pochen met de rijke geschiedenis van je stulpje: in de kelder en op de begane grond van het landhuis is een museum gevestigd, dat alles laat zien over de geschiedenis van Bentley Priory. 

O ja, in de tuin staan twee gigantische gevechtsvliegtuigen opgesteld. Een Spitfire en een Hurricane. De prijs van dit alles: 2,4 miljoen pond, omgerekend 2,7 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld

Een van de drie badkamers. Deze grenst aan de masterbedroom. (Beeld: Savills)

`